Tigers

Tigris striatus Severtzov, 1858

Tygr (Panthera tigris) je příslušníkem čeledi Felidae; největší ze čtyř „velkých koček“ rodu Panthera. Tygr je původem z velké části východní a jižní Asie, je vrcholným predátorem a obligátním masožravcem. Dosahuje celkové délky až 4 metrů a váží až 300 kilogramů (660 liber), větší poddruh tygra je velikostí srovnatelný s největšími vyhynulými kočkovitými šelmami. Kromě velké mohutnosti a síly je jejich nejznámějším rysem vzor tmavých svislých pruhů, které překrývají téměř bílou až červeno-oranžovou srst, se světlejšími spodními partiemi. Největším poddruhem tygra je tygr ussurijský.

Vysoce přizpůsobiví tygři se pohybují od tajgy sibiřské, přes otevřené travnaté plochy až po bažiny tropických mangrovníků. Jsou teritoriálními a obecně samotářskými živočichy, kteří často potřebují rozsáhlé souvislé oblasti biotopu, které podporují jejich požadavky na kořist. To spolu se skutečností, že jsou endemity některých hustěji osídlených míst na Zemi, způsobilo značné konflikty s lidmi. Z devíti poddruhů moderních tygrů tři vyhynuli a zbývajících šest je klasifikováno jako ohrožených, některé kriticky. Primárními přímými příčinami jsou ničení a fragmentace biotopů a lov. Jejich historický areál, který kdysi sahal od Mezopotámie a Kavkazu přes většinu jižní a východní Asie, byl radikálně omezen. Zatímco všechny přežívající druhy jsou pod formální ochranou, pytláctví, ničení biotopů a útlum příbuzenského křížení jsou nadále hrozbou.

Nicméně tygři patří mezi nejznámější a nejpopulárnější světové charismatické megafauny. Významně se zapsali do antické mytologie a folklóru a dodnes jsou zobrazováni v moderních filmech a literatuře. Tygři se objevují na mnoha vlajkách a erbech, jako maskoti sportovních týmů a jako národní zvíře několika asijských národů.

Skupina tygrů je vzácná (viz níže), ale když jsou viděni společně, označují se jako „pruh“ nebo „léčka“.

Rozsah tygra včetně západní části 1900 a 1990

V historické minulosti byli tygři rozšířeni v Asii, od Kavkazu a Kaspického moře, až po Sibiř a Indonésii. Během 19. století pruhované kočky ze západní Asie zcela zmizely a ve zbývajících částech svého výběhu se omezily na izolovaná ohniska. Dnes se toto fragmentované reliktní pásmo rozprostírá od Indie na západě po Čínu a jihovýchodní Asii na východě. Severní hranice je blízko řeky Amur na jihovýchodní Sibiři. Jediný velký ostrov, který dnes tygři obývají, je Sumatra. Tygři zmizeli z Jávy během druhé poloviny 19. století a na Borneu jsou známi pouze z fosilních pozůstatků.

Fyzikální vlastnosti, taxonomie a evoluce

Nejstarší pozůstatky kočkovité šelmy podobné tygru, zvané Panthera palaeosinensis, byly nalezeny v Číně a na Jávě. Tento druh žil asi před 2 miliony let, na počátku pleistocénu, a byl menší než moderní tygr. Nejstarší fosilie pravých tygrů jsou známy z Jávy a jsou staré 1,6 až 1,8 milionu let. Výrazné fosilie z raného a středního pleistocénu byly objeveny také v nalezištích z Číny a Sumatry. Poddruh zvaný tygr trinilský (Panthera tigris trinilensis) žil asi před 1,2 miliony let a jsou známy fosílie nalezené u Trinilu na Jávě.

Tygři se poprvé dostali do Indie a severní Asie v pozdním pleistocénu a dostali se do východní Beringie (ale ne na americký kontinent), Japonska a Sachalinu. Fosilie nalezené v Japonsku naznačují, že místní tygři byli, stejně jako přežívající ostrovní poddruh, menší než pevninské formy. To může být způsobeno jevem, kdy velikost těla souvisí s prostorem prostředí (viz ostrovní trpaslictví), nebo možná dostupností kořisti. Až do holocénu žili tygři také na Borneu.

Dnes jsou tygři snad nejvíce rozpoznatelní ze všech koček (s možnou výjimkou lva). Obvykle mají rezavě-načervenalou až hnědo-rezavou srst, bělavou mediální a břišní oblast, bílý „okraj“, který obklopuje obličej, a pruhy, které se liší od hnědé nebo šedé až po čistě černou. Tvar a hustota pruhů se u jednotlivých poddruhů liší (stejně jako přízemní zbarvení srsti; například tygři sibiřští jsou obvykle bledší než ostatní poddruhy tygrů), ale většina tygrů má přes 100 pruhů. Vzor pruhů je u každého zvířete jedinečný, a proto by mohl být potenciálně použit k identifikaci jedinců, podobně jako se používají otisky prstů k identifikaci lidí. To však není preferovaný způsob identifikace, vzhledem k obtížnosti zaznamenat vzor pruhů u divokého tygra. Zdá se pravděpodobné, že funkcí pruhů je kamufláž, která tygrům pomáhá ukrýt se mezi skvrnitými stíny a dlouhou trávou svého okolí, když se plíží za svou kořistí. Vzorek pruhů se nachází na tygří kůži, a pokud by byl oholen, jeho charakteristický maskovací vzor by zůstal zachován. Stejně jako ostatní velké kočky mají tygři bílou skvrnu na hřbetech uší.

Tygři mají navíc to, že jsou nejtěžší kočky žijící ve volné přírodě. Mají také mohutně stavěné nohy a ramena, takže mají stejně jako lvi schopnost strhávat kořist podstatně těžší než oni sami. Poddruhy se však výrazně liší velikostí a mají tendenci se zvětšovat úměrně s šířkou, jak předpovídá Bergmannovo pravidlo. Velký samec tygra ussurijského (Panthera tigris altaica) tak může dosahovat celkové délky 3,5 m „přes křivky“ (3,3 m „mezi kolíky“) a hmotnosti 306 kilogramů, což je podstatně více než velikost, které dosahují tygři žijící na ostrovech, jako je Sumatran, nejmenší žijící poddruh s tělesnou hmotností pouze 75-140 kg. Tygři jsou menší než samci v každém poddruhu, i když rozdíl ve velikosti mezi samci a samicemi tygra bývá výraznější u většího poddruhu tygra, kde samci váží až 1,7krát více než samice. Kromě toho mají tygří samci širší přední tlapky než samice. Tento rozdíl často používají biologové při určování pohlaví tygrů při pozorování jejich stop.

V poslední době se vyskytuje devět poddruhů tygra, z nichž tři jsou vyhynulé. Jejich historický areál rozšíření (dnes značně zmenšený) se táhl přes Bangladéš, Sibiř, Írán, Afghánistán, Indii, Čínu a jihovýchodní Asii, včetně některých indonéských ostrovů. Přeživší poddruhy, v sestupném pořadí podle volně žijící populace, jsou:

Ulovený balijský tygr.

Fotografie tygra jávského.

Hybridizace mezi velkými kočkovitými šelmami, včetně tygra, byla poprvé konceptualizována v 19. století, kdy se zoologické zahrady zajímaly především o hledání zvláštností, které by mohly vystavit pro finanční zisk. Je známo, že lvi se rozmnožují s tygry (nejčastěji poddruhy Amur a Bengálsko) a vytvářejí tak hybridy zvané ligeři a tygři. Takoví hybridi byli kdysi běžně chováni v zoologických zahradách, ale to je nyní odrazováno kvůli důrazu na zachování druhů a poddruhů. Hybridi jsou stále chováni v soukromých zvěřincích a v zoologických zahradách v Číně.

Liger je kříženec lvího samce a tygřice. Protože lví otec předává gen podporující růst, ale odpovídající gen inhibující růst z tygří samice chybí, ligeři rostou mnohem větší než kterýkoli z rodičů. Sdílejí fyzické a behaviorální vlastnosti obou rodičovských druhů (skvrny a pruhy na písčitém pozadí). Samečci ligerů jsou sterilní, ale samičky ligerů jsou často plodné. Samečci mají asi 50% šanci mít hřívu, ale i když ji mají, jejich hříva bude jen asi poloviční oproti hřívě čistého lva. Ligeři jsou obvykle mezi 10 až 12 stopami na délku a mohou mít mezi 800 a 1000 librami i více.

Méně běžný tygr je kříženec lvice a tygřího samce.

Pár bílých tygrů v singapurské zoo

Existuje dobře známá mutace, která produkuje bílého tygra, technicky známého jako činčila albinistická, zvíře, které je ve volné přírodě vzácné, ale vzhledem ke své popularitě je hojně chováno v zoologických zahradách. Chov bílých tygrů často vede k příbuzenskému křížení (protože tento znak je recesivní). Mnoho iniciativ se uskutečnilo při páření bílých a oranžových tygrů ve snaze tento problém napravit, přičemž se často v tomto procesu mísí poddruhy. Takové příbuzenské křížení vedlo k tomu, že bílí tygři mají větší pravděpodobnost, že se narodí s fyzickými vadami, jako je rozštěp patra a skolióza (zakřivení páteře). Kromě toho jsou bílí tygři náchylní k tomu, že mají zkřížené oči (stav známý jako strabismus). Dokonce i zdánlivě zdraví bílí tygři se obecně nedožívají tak dlouho jako jejich oranžoví kolegové.

Záznamy bílých tygrů byly poprvé pořízeny na počátku 19. století. Mohou se objevit pouze tehdy, když oba rodiče nosí vzácný gen, který se vyskytuje u bílých tygrů; tento gen se podle propočtů vyskytuje pouze u jednoho z 10 000 narozených. Bílý tygr není samostatný poddruh, ale pouze barevná variace; protože jediní bílí tygři, kteří byli ve volné přírodě pozorováni, byli tygři bengálští (a všichni bílí tygři v zajetí jsou alespoň částečně bengálští), obecně se má za to, že recesivní gen, který způsobuje bílé zbarvení, je pravděpodobně přenášen pouze bengálskými tygry, i když důvody tohoto jevu nejsou známy. Nejsou ani nijak více ohroženi než tygři obecně, což je častá mylná představa. Další mylná představa je, že bílí tygři jsou albíni, a to navzdory skutečnosti, že pigment je patrný v pruzích bílého tygra. Jsou odlišní nejen pro svůj bílý odstín; mají také modré oči a růžové nosy.

Vzácný jahodový tygr v zoo Buffalo

Kromě toho jiný recesivní gen může vytvořit velmi neobvyklou barevnou variaci „zlatý mourek“, někdy známou jako „jahodový“. Tygři zlatý mourek mají světle zlatou srst, bledé nohy a slabé oranžové pruhy. Jejich srst bývá mnohem hustší, než je obvyklé. V zajetí žije extrémně málo tygrů zlatých mourek, celkem asi 30. Stejně jako bílí tygři jsou tygři jahodoví vždy alespoň částečně bengálští. Bílí i zlatí tygři mourkoví bývají větší než průměrní tygři bengálští.

Existují také nepotvrzené zprávy o „modrém“ nebo břidlicově zbarveném tygrovi a převážně nebo úplně černých tygrech, a ti jsou považováni, pokud jsou skuteční, spíše za občasné mutace než za odlišné druhy.

Doporučujeme:  Machová pásma

Tygři jsou v podstatě samotářská a teritoriální zvířata. Velikost domácího výběhu tygra závisí především na hojnosti kořisti a v případě tygřích samců na přístupu k samicím. Tygřice může mít teritorium 20 čtverečních kilometrů, zatímco teritoria samců jsou mnohem větší a pokrývají 60–100 km2. Rozpětí samců se většinou překrývá s rozpětím několika samic.

Tygři jsou většinou samotářská zvířata

Vztahy mezi jedinci mohou být poměrně složité a zdá se, že neexistuje žádné stanovené „pravidlo“, které by tygři dodržovali, pokud jde o teritoriální práva a porušování teritorií. Například, i když se tygři většinou vyhýbají jeden druhému, samci i samice tygrů jsou zdokumentováni při sdílení zabití. Například George Schaller pozoroval tygřího samce, který sdílel zabití se dvěma samicemi a čtyřmi mláďaty. Samice se často zdráhají pustit samce do blízkosti svých mláďat, ale Schaller viděl, že tyto samice se nesnaží chránit nebo držet svá mláďata před samcem, což naznačuje, že samec mohl být otcem mláďat. Na rozdíl od lvích samců tygří samci dovolí samicím a mláďatům, aby se nejdříve nakrmili zabitím. Navíc se zdá, že tygři se chovají relativně přátelsky, když sdílejí zabití, na rozdíl od lvů, kteří mají tendenci se hašteřit a bojovat. Nesouvisející tygři byli také pozorováni, jak se společně krmí kořistí. Následující citát je z knihy Tygr od Stephena Millse, jak popisuje událost, které byli svědky Valmik Thapar a Fateh Singh Rathore v Ranthambhore:

Dominantní tygřice, které říkali Padmini, zabila 250kg (550-lb) samce nilgai – velmi velkou antilopu. Našli ji u kořisti těsně po rozbřesku s jejími třemi čtrnáctiměsíčními mláďaty a dalších deset hodin ji nerušeně pozorovali. Během tohoto období se k rodině připojily dvě dospělé samice a jeden dospělý samec – všichni potomci z předchozích vrhů Padmini a dva nepříbuzní tygři, jedna samice druhá neidentifikovaná. Ve tři hodiny bylo kolem kořisti ne méně než devět tygrů.

Tygr je schopen vyskočit do téměř dvojnásobné výšky.

Když si mladé tygří samice poprvé vytvoří teritorium, obvykle tak činí poměrně blízko oblasti své matky. Překrývání teritoria samice a její matky má tendenci s přibývajícím časem slábnout. Samci však putují dále než jejich samičí protějšky a v mladším věku se vydávají vybydlovat si své teritorium. Mladý samec získá teritorium buď vyhledáváním výběhu postrádajícího ostatní tygří samce, nebo tím, že žije jako přechodný v teritoriu jiného samce, dokud není starý a dostatečně silný na to, aby se mohl postavit zdejšímu samci. Nejvyšší úmrtnost (30-35% ročně) mezi dospělými tygry se vyskytuje u mladých tygřích samců, kteří právě opustili svou oblast narození a hledají teritoria vlastní.

Tygří samci jsou obecně nesnášenlivější k jiným samcům na svém území než samice k jiným samicím. Většinou jsou však územní spory obvykle řešeny spíše projevy zastrašování než vyloženou agresí. Bylo zaznamenáno několik takových incidentů, kdy podřízený tygr podlehl porážce tím, že se převalil na záda a v submisivním postoji ukázal břicho. Jakmile je dominance prokázána, může samec podřízeného ve svém dosahu skutečně tolerovat, pokud nežijí v příliš těsném sousedství. K nejnásilnějším sporům obvykle dochází mezi dvěma samci, když je samice v říji, a mohou vyústit v smrt jednoho ze samců, i když se ve skutečnosti jedná o poměrně vzácný jev.

Aby samec identifikoval své teritorium, označuje stromy postřikem výměšků moči a análních žláz, stejně jako značením stop pomocí strupů. Samci při identifikaci reprodukčního stavu samice čicháním k jejich stopám po moči vykazují šklebící se tvář, zvanou Flehmenova reakce.

Tygři byli zkoumáni ve volné přírodě pomocí různých technik. Populace tygrů byla v minulosti odhadována pomocí sádrových odlitků jejich pugmarků. Tato metoda byla shledána chybnou a místo ní byly provedeny pokusy o použití kamerového odchytu. Hodnoceny jsou i novější techniky založené na DNA z jejich scatu. Populárním přístupem k jejich sledování pro studium ve volné přírodě byl také radiokolaring.

Zuby tygra. Velké špičáky se používají k zabíjení kousnutí, ale trhají maso při krmení pomocí carnassial zubů

Ve volné přírodě se tygři většinou živí většími a středně velkými zvířaty. Sambar, gaur, buvol domácí, chital, kanec a nilgai jsou oblíbenou kořistí tygrů v Indii. Někdy se také živí levharty, krajtami, medvědy lenochody a krokodýly. Na Sibiři jsou hlavními kořistními druhy losi mandchurianští, divočáci, jeleni sika, losi, srnci srnčí a jeleni pižmoví. Na Sumatře Sambar se loví Muntjac, divočáci a malajští tapirové. V bývalém výběhu tygrů kaspických patřili mezi kořist Saiga Antelope, velbloudi, běloši Wisent, jakové a divocí koně. Jako mnoho predátorů jsou oportunističtí a požírají mnohem menší kořist, jako jsou opice, hraboši, zajíci a ryby.

Dospělí sloni jsou příliš velcí na to, aby sloužili jako běžná kořist, ale občas dochází ke konfliktům mezi tygry a slony. Byl zaznamenán případ, kdy tygr zabil dospělého nosorožce indického. Občas se odeberou mláďata slonů a nosorožců. Tygři také někdy loví domácí zvířata, jako jsou psi, krávy, koně a osli. Tito jedinci jsou označováni za chovatele dobytka nebo zabijáky dobytka na rozdíl od typických zabijáků zvěře.

Staří tygři nebo ti, kteří jsou zranění a neschopní ulovit svou přirozenou kořist, se proměnili v lidožrouty; tento jev se často opakuje po celé Indii. Výjimečným případem jsou sundarbané, kde zdraví tygři loví rybáře a vesničany při hledání lesních produktů, a lidé tak tvoří menší část potravy tygra. Tygři příležitostně požírají vegetaci kvůli vláknině, oblíbené jsou plody stromu Slow Match.

Jičínským tygrem projektu Save China’s Tigers s jeho blesbuck kill

Tygři obvykle loví v noci. Většinou loví sami a přepadají svou kořist jako většina ostatních koček, přičemž je přemáhají z jakéhokoli úhlu a používají svou tělesnou velikost a sílu k tomu, aby vyvedli velkou kořist z rovnováhy. I se svou velkou hmotností mohou tygři dosáhnout rychlosti asi 49-65 kilometrů za hodinu (35-40 mil za hodinu), i když to mohou dělat jen v krátkých záblescích, protože mají relativně malou výdrž; proto musí být tygři poměrně blízko své kořisti, než prorazí svůj úkryt. Tygři mají velkou schopnost skákat; byly hlášeny horizontální skoky až 10 metrů, i když typické jsou spíše skoky kolem poloviny tohoto množství. Nicméně pouze jeden z dvaceti lovů končí úspěšným zabitím.

Tygři mají extrémně silné čelisti a ostré zuby, což z nich dělá vynikající predátory.

Při lovu velké kořisti se tygři raději zakousnou do krku a předními končetinami se kořisti přidrží, čímž ji srazí k zemi. Tygr zůstává přisátý na krku, dokud jeho kořist nezemře uškrcením. Touto metodou byli tygři, kteří váží asi šestinu, zabiti gaury a vodními buvoly, kteří váží přes tunu. U malé kořisti se tygr zakousne do zátylku, často přeruší míchu, prorazí průdušnici nebo přeruší krční žílu nebo běžnou krční tepnu. I když byli někteří tygři pozorováni jen zřídka, bylo zaznamenáno, že zabíjejí kořist máchnutím tlapami, které jsou dost silné na to, aby rozbily lebky domácího dobytka, a zlomily hřbety lenochodům.

Během 80. let minulého století byl v národním parku Ranthambhore pozorován tygr jménem „Čingis“, který často lovil kořist hlubokou jezerní vodou, což je vzorec chování, který nebyl dříve pozorován více než 200 let. Navíc se zdálo, že je na tygra mimořádně úspěšný, až 20% lovů skončilo zabitím.

Tygřice sibiřská s mládětem v zoo Buffalo.

Páření může probíhat po celý rok, ale obecně je častější mezi listopadem a dubnem. Samice je vnímavá jen několik dní a páření je v tomto období časté. Pár se páří často a hlučně, jako ostatní kočky. Březost trvá 16 týdnů. Velikost vrhu obvykle tvoří asi 3-4 mláďata po asi 1 kg, která se rodí slepá a bezmocná. Samice je odchovávají samy a ukrývají je v doupatech, jako jsou houštiny a skalnaté štěrbiny. Otec mláďat se na jejich odchovu obvykle nijak nepodílí. Nepříbuzní potulní tygří samci mohou mláďata dokonce zabít, aby je samice vnímala, protože tygřice může během 5 měsíců porodit další mláďata, pokud se mláďata z předchozích vrhů ztratí. Úmrtnost tygřích mláďat je poměrně vysoká – přibližně polovina se nedožije více než dvou let.

V každém vrhu je zpravidla dominantní mládě, které bývá samec, ale může být obojího pohlaví. Toto mládě zpravidla dominuje svým sourozencům během hry a bývá aktivnější, opouští svou matku dříve než obvykle. V 8. týdnu jsou mláďata připravena následovat svou matku z doupěte, i když s ní necestují, protože se potuluje po svém teritoriu, dokud nejsou starší. Mláďata se osamostatňují kolem 18 měsíců věku, ale teprve ve věku 2-2,5 roku opouštějí svou matku. Samice dosahují pohlavní dospělosti ve 3-4 letech, zatímco samci dosahují pohlavní dospělosti ve 4-5 letech.

V průběhu života porodí samice tygra přibližně stejný počet samců a samic. Tygři se v zajetí dobře rozmnožují a populace v zajetí ve Spojených státech může konkurovat divoké populaci světa.

Mezispecifické predátorské vztahy

Tygr lovený divokými psy, ilustrace Samuel Howett & Edward Orme, Ručně kolorovaný, Akvatinátové rytiny, Vydáno Londýn 1807

Tygři mohou občas zabít tak hrozivé dravce, jako jsou levharti, krajty a dokonce i krokodýli, i když dravci se obvykle vyhýbají jeden druhému. Když se jich zmocní krokodýl, zaútočí tygr tlapami na plazovy oči. Leopardi se vyhýbají konkurenci tygrů lovem v různých denních dobách a lovem jiné kořisti. U poměrně hojné kořisti bylo vidět, že tygři a levharti úspěšně koexistují bez konkurenčního vyloučení nebo hierarchie mezidruhové dominance, která může být běžnější v savaně. Je známo, že tygři potlačují vlčí populace v oblastech, kde oba druhy koexistují. Bylo pozorováno, že dírkové smečky útočí a zabíjejí tygry ve sporech o jídlo, i když ne obvykle bez velkých ztrát. Tygři sibiřští a medvědi hnědí mohou být konkurenty a obvykle se vyhýbají konfrontaci; nicméně tygři občas zabijí medvíďata a dokonce i některé dospělé. Medvědi (medvědi asijští černí a medvědi hnědí) tvoří 5-8% potravy tygra na ruském Dálném východě. Někteří medvědi, kteří se proberou ze zimního spánku, se snaží ukrást tygrům jejich kořist, i když tygr se někdy brání svému kořisti. Medvědi líní jsou poměrně agresivní a někdy odeženou mladší tygry od jejich kořisti, i když ve většině případů tygři bengálští kořistí na medvědech líných. Nicméně pro tygra jsou i medvědi stejné velikosti silou, se kterou je třeba počítat při přímém střetu. Existuje názor, že konflikt medvěd hnědý a tygr může eliminovat nejslabší zvířata z obou populací.

Doporučujeme:  Vysazení léku

Tygr plavající v Six Flags Great Adventure v Jackson Township, New Jersey.

Pytláctví kvůli kožešinám a ničení přirozeného prostředí značně snížily tygří populace ve volné přírodě. Před sto lety žilo na světě podle odhadů přes 100 000 tygrů, ale populace se zmenšila na 7 000 až 5 000 tygrů. Některé odhady naznačují, že populace je ještě nižší, u některých je to méně než 2 500 dospělých plemenných jedinců, přičemž žádná subpopulace neobsahuje více než 250 dospělých plemenných jedinců. Hrozba vyhynutí je poněkud zmírněna přítomností asi 20 000 tygrů, kteří jsou v současnosti v zajetí, ačkoli části populace v zajetí, jako je 4-5 000 zvířat v komerčních čínských tygřích farmách, mají nízkou genetickou rozmanitost.

Indie ukrývá největší populaci divokých tygrů na světě, spolu s jednou z nejvyšších lidských populací. Od roku 1973 probíhá velké soustředěné ochranářské úsilí známé jako Projekt Tygr, v jehož čele stojí Indira Gándhíová. Základním úspěchem bylo zřízení více než 25 dobře sledovaných tygřích rezervací v rekultivované půdě, kde je vývoj člověka kategoricky zakázán. Programu se připisuje ztrojnásobení počtu divokých tygrů bengálských ze zhruba 1200 v roce 1973 na více než 3500 v 90. letech, i když zprávy indické vlády se občas setkávají s jistou skepsí.[Jak odkazovat a odkaz na shrnutí nebo text] Nedávno přijatý kmenový návrh zákona, který umožňuje kmenovým populacím pobývat uvnitř označených tygřích rezervací, může mít dopad na pokračující úspěch programu.[Jak odkazovat a odkaz na shrnutí nebo text]

Sčítání tygrů provedené v roce 2007, jehož zpráva byla zveřejněna 12. února 2008, uvádí, že populace volně žijících tygrů v Indii klesla přibližně na 1 411. Ve zprávě se uvádí, že pokles populace tygrů lze připsat přímo pytláctví.

V Tibetu se tygří a leopardí kůže tradičně používají při různých obřadech a kostýmech. V lednu 2006 dalajlama vyhlásil zákaz používání, prodeje nebo nákupu volně žijících zvířat, jejich produktů nebo odvozenin. Zatím není jasné, zda to bude mít za následek dlouhodobý propad poptávky po pytlačených tygřích a leopardích kůžích.[80]

První pokus o přemnožení provedl indický ochránce přírody Billy Arjan Singh, který odchoval tygřici narozenou v zoo jménem Tara a vypustil ji v divočině národního parku Dudhwa v roce 1978. Brzy poté následovalo velké množství lidí, které sežrala tygřice, která byla později zastřelena. Vládní činitelé tvrdí, že tato tygřice byla Tara, což Singh a ochránci přírody ostře zpochybnili. Později toto přemnožení získalo ještě větší špatnou pověst, když se zjistilo, že místní genofond byl poskvrněním Tary poskvrněn, protože byla částečně sibiřským tygrem, což v době vypuštění nebylo známo, údajně kvůli špatnému vedení záznamů v zoo Twycross, kde byla vychována.[81][82][83][84][85][86][87][88][89][90]

Organizace Save China’s Tigers ve spolupráci s Výzkumným střediskem volně žijících živočichů Státní lesní správy Číny a společností Chinese Tigers South Africa Trust zajistila dohodu o opětovném vysazení tygrů čínských do volné přírody. Dohoda, která byla podepsána v Pekingu dne 26. listopadu 2002, vyzývá k vytvoření čínského modelu ochrany tygrů prostřednictvím vytvoření pilotní rezervace v Číně, kde budou znovu vysazeni původní volně žijící živočichové, včetně tygra jihočínského. Řada mláďat tygra čínského bude vybrána ze zoologických zahrad v Číně a poslána do rezervace 300 kilometrů čtverečních poblíž města Philippolis v Jižní Africe, kde budou naučena lovit pro sebe. Potomci vycvičených tygrů budou vypuštěni do pilotních rezervací v Číně, zatímco původní zvířata zůstanou v Jižní Africe, aby mohla pokračovat v chovu.[91] Druhý čínský projekt rehabilitace tygrů probíhá také ve Fujianu v Číně.[92]

Čína provede průzkum půdy, obnovu přirozeného prostředí a kořisti v pilotní rezervaci.[91]

Lov tygra na sloním hřbetě, Indie, počátek 19. století

Tygr byl jednou z velké pětky zvěře v Asii. Lov tygrů probíhal ve velkém měřítku na počátku devatenáctého a dvacátého století, což byl uznávaný a obdivovaný sport Britů v koloniální Indii, stejně jako mahárádžů a aristokratické třídy v někdejších knížecích státech Indie před získáním nezávislosti. Lov tygrů prováděli někteří lovci pěšky, jiní seděli na machanech s kozou nebo buvolem uvázaným jako návnada, jiní na sloním hřbetě.[93] V některých případech byli organizováni vesničané bijící na bubny, aby zahnali zvířata do zóny zabíjení. Byly k dispozici podrobné instrukce pro stahování tygrů z kůže a byli zde preparátoři, kteří se specializovali na přípravu tygří kůže.

Stereografická fotografie (1903) chyceného lidožravého tygra v kalkatské zoo; tygr si vyžádal 200 lidských obětí.

I když lidé nejsou pro tygry běžnou kořistí, zabili více lidí než kterákoli jiná kočka, zejména v oblastech, kde růst populace, těžba dřeva a farmaření vyvinuly tlak na tygří stanoviště. Většina lidožravých tygrů je stará a bez zubů, kteří získali chuť na lidi kvůli své neschopnosti ulovit preferovanou kořist.[94] Téměř všichni tygři, kteří jsou označeni za lidožravé, jsou rychle chyceni, zastřeleni nebo otráveni. Na rozdíl od lidožravých leopardů, i zavedení lidožraví tygři zřídkakdy vstoupí do lidských osad, obvykle zůstávají na okrajích vesnic.[95] Nicméně k útokům v lidských vesnicích dochází.[96] Lidožrouti byli problémem zejména v Indii a Bangladéši, zejména v Kumaonu, Garhwalu a Sundarbans mangrovníkových bažinách v Bengálsku, kde je o některých zdravých tygrech známo, že loví lidi. Kvůli rychlé ztrátě stanovišť v důsledku změny klimatu vzrostl u Sundarbanů počet tygřích útoků.[97]

Tradiční asijská medicína

Návod na stahování tygrů z kůže

Mnoho lidí v Číně je přesvědčeno, že různé části tygra mají léčivé účinky, mimo jiné jako léky proti bolesti a afrodiziakum.[98] Neexistují žádné vědecké důkazy, které by tyto názory podpořily. Používání částí tygra ve farmaceutických lécích je v Číně již zakázáno a vláda učinila některé trestné činy v souvislosti s pytláctvím tygrů, které se trestá smrtí. Veškerý obchod s částmi tygra je navíc nezákonný podle Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin a zákaz domácího obchodu platí v Číně od roku 1993. Přesto existuje v zemi řada tygřích farem, které se specializují na chov koček za účelem zisku. Odhaduje se, že v těchto farmách dnes žije 4000 až 5000 poloochočených zvířat odchovaných v zajetí.[99][100]

Asociace zoologických zahrad a akvárií odhaduje, že v USA je chováno až 12 000 tygrů jako soukromé domácí zvíře, což je výrazně více než celá světová divoká populace.[101] Jen v Texasu je v zajetí asi 4 000 tygrů.[101]

Část důvodů obrovské americké populace tygrů souvisí s legislativou. Pouze devatenáct států zakázalo soukromé vlastnictví tygrů, patnáct vyžaduje pouze licenci a šestnáct států nemá vůbec žádné předpisy.[101]

Úspěch chovatelských programů v amerických zoologických zahradách a cirkusech vedl v 80. a 90. letech k přemnožení mláďat, což srazilo ceny zvířat.[101] SPCA odhaduje, že jen v oblasti Houstonu je nyní 500 lvů, tygrů a dalších velkých koček v soukromém vlastnictví.[101]

Ve filmu Zjizvená tvář z roku 1983 usiluje protagonista Tony Montana o získání všech vnějších ozdob Amerického snu, který podle názoru postavy zahrnoval i chov domácího tygra na jeho pozemku.

Obraz tygra z 19. století od Kunijošiho Utagawy

Tygr nahrazuje lva jako krále šelem v kulturách východní Asie,[102] představující královskou krev, nebojácnost a hněv.[103] Jeho čelo má označení, které se podobá čínskému znaku 王, což znamená „král“; následně je mnoho kreslených vyobrazení tygrů v Číně a Koreji nakresleno s 王 na čele.[Jak odkazovat a odkaz na shrnutí nebo text]

) je jedním ze čtyř symbolů čínských souhvězdí. Někdy se nazývá Bílý tygr Západu (西方白虎) a představuje západ a podzimní období.[103]

Hinduistická bohyně Durga jedoucí na tygru – obraz v Orisse, Indie.

V buddhismu je také jednou ze tří nesmyslných bytostí, symbolizujících hněv, přičemž opice představuje chamtivost a jelení nemoc z lásky.[103]

Tungusové považovali tygra sibiřského za téměř božstvo a často mu říkali „dědeček“ nebo „stařec“. Udege a Nanai mu říkali „Amba“. Mandžuové považovali tygra sibiřského za krále Hu Lina.

Sala bojující s tygrem, symbolem říše Hoysala u Beluru v indické Karnátakě.

Široce uctívaná hinduistická bohyně Durga, podoba Déví-Parvati, je desetiruká bojovnice, která jezdí na tygřici (nebo lvici) Damonovi do boje. V jižní Indii byl bůh Aiyappa spojován s tygrem.[104]

Vlkodlak nahrazuje vlkodlaka v proměnlivém folklóru v Asii;[105] v Indii to byli zlí čarodějové, zatímco v Indonésii a Malajsii byli o něco vlídnější.[106]

Tygr je i nadále tématem v literatuře; jak Rudyard Kipling v Knize džunglí, tak William Blake v Písních zkušeností líčí tygra jako hrozivé a ustrašené zvíře. V Knize džunglí je tygr Šér Chán zlým úhlavním nepřítelem protagonisty Mauglího. Jiná vyobrazení jsou však vlídnější: Tygr, tygr z příběhů A. Milna Medvídek Pú, je přítulný a sympatický. V románu Man Bookerovy ceny Život Pí se protagonista Pí Patel, jediný člověk, který přežil ztroskotání lodi v Tichém oceánu, spřátelí s dalším přeživším: velkým bengálským tygrem. Ve slavném komiksu Calvin a Hobbes se objevuje Calvin a jeho vycpaný tygr Hobbes. Tygr se objevuje i na obálce populární cereálie Frosted Flakes (prodávané také jako „Frosties“) nesoucí jméno „Tygr Tony“.

Doporučujeme:  Stáří

Hračka zobrazující tygra, jak se vrhá na červenokabátníka (britského vojáka). Ten patřil Tippu Sultanovi, který byl všeobecně známý jako tygr z Mysore.

Tygr je národní zvíře Bangladéše, Nepálu, Indie[107] (tygr bengálský)[108] Malajsie (tygr malajský), Severní Koreje a Jižní Koreje (tygr sibiřský).

V anketě, kterou uspořádala Animal Planet, byl Tygr zvolen nejoblíbenějším zvířetem na světě a těsně porazil nejlepšího přítele člověka, psa. V anketě hlasovalo více než 50 000 diváků ze 73 zemí. Tygr získal 21 procent hlasů, pes 20, delfín 13, kůň 10, lev 9, had 8, za ním následoval slon, člověk, šimpanz, gorila a orangutan a velryba.[109][110][111][112]

Animal behaviourist Candy d’Sa, který pracoval s Animal Planet na seznamu, řekl: „Můžeme se vztahovat k tygrovi, jak je divoký a velící na vnější straně, ale ušlechtilý a náročný na vnitřní“.[109]

Callum Rankine, mezinárodní druhový důstojník Světové federace ochrany přírody, řekl, že výsledek mu dává naději. „Pokud lidé volí tygry jako své oblíbené zvíře, znamená to, že uznávají jejich důležitost a doufejme, že i potřebu zajistit jejich přežití,“ řekl.[109]

Civet africký (N. binotata)

Marsh Mongoose (A. paludinosus)

Mongoose křovinatý (B. crassicauda} · Mongoose Jackson (B. jacksoni) · Mongoose černonohý (B. nigripes)

Alexander’s Kusimanse (C. alexandri) · Angolan Kusimanse (C. ansorgei) · Common Kusimanse (C. obscurus) · Flat-headed Kusimanse (C. platycephalus)

Mangusta žlutá (C. penicillata)

Pousargues’s Mongoose (D. dybowskii)

Angolan Slender Mongoose (G. flavescens) · Somalian Slender Mongoose (G. ochracea) · Cape Gray Mongoose (G. pulverulenta) · Slender Mongoose (G. sanguinea)

Trpaslík morušový (H. hirtula) · Trpaslík morušový (H. parvula)

Mongoose krátkoocasý (H. brachyurus) · Mongoose indický (H. edwardsii) · Mongoose indický (H. fuscus) · Mongoose egyptský (H. ichneumon) · Mongoose indický (H. javanicus) · Mongoose indický (H. naso) · Mongoose indický (H. semitorquatus) · Mongoose indický (H. smithii) · Mongoose indický (H. urva) · Mongoose indický (H. vitticollis)

Mongoose běloocasý (I. albicauda)

Liberijský mungo (L. kuhni)

Mongoose gambijský (M. gambianus) · Mongoose bandded (M. mungo)

Selous‘ Mongoose (P. selousi)

Meller’s Mongoose (R. melleri)

Hyena skvrnitá (C. crocuta)

Hyena hnědá (H. brunnea) · Hyena pruhovaná (H. hyaena)

Velká rodina uvedená níže

Velká rodina uvedená níže

Níže uvedená malá rodina

Bay Cat (C. badia) · Asian Golden Cat (C. temminckii)

Kočka čínská (F. bieti) · Kočka (F. catus) · Kočka pralesní (F. chaus) · Kočka Pallasova (F. manul) · Kočka písečná (F. margarita) · Kočka černonohá (F. nigripes) · Kočka divoká (F. silvestris)

Pantanal Cat (L. braccatus) · Colocolo (L. colocolo) · Geoffroyova Cat (L. geoffroyi) · Kodkod (L. guigna) · Andská horská Cat (L. jacobitus) · Pampas Cat (L. pajeros) · Ocelot (L. pardalis) · Oncilla (L. tigrinus) · Margay (L. wiedii)

Rys kanadský (L. canadensis) · Rys pruhovaný (L. lynx) · Rys pruhovaný (L. pardinus) · Rys pruhovaný (L. rufus)

Kočka mramorovaná (P. marmorata)

Kočka leopardí (P. bengalensis) · Iriomote Cat (P. iriomotensis) · Plochohlavá kočka (P. planiceps) · Kočka rezavá (P. rubiginosus) · Rybářská kočka (P. viverrinus)

Zlatá kočka africká (P. aurata)

Puma (P. concolor) · Jaguarundi (P. yagouaroundi)

Clouded Leopard (N. nebulosa) · Bornean Clouded Leopard (N. diardi)

Lev (P. leo) · Jaguár (P. onca) · Levhart (P. pardus) · Tygr (P. tigris)

Civet malozubý (A. trivirgata)

Sulawesi Palm Civet (M. musschenbroekii)

Civet maskovaný (P. larvata)

Civet asijský (P. hermaphroditus) · Civet jerdonův (P. jerdoni) · Civet zlatý (P. zeylonensis)

Owston’s Palm Civet (C. owstoni)

Vydra Civet (C. bennettii)

Hose’s Palm Civet (D. hosei)

Civetka pruhovaná (H. derbyanus)

Linsang pruhovaný (P. linsang) · Linsang skvrnitý (P. pardicolor)

Civet africký (C. civetta)

Abyssinský gen (G. abyssinica) · Angolský gen (G. angolensis) · Bourlonův gen (G. bourloni) · Vroubkovaný Servalinský gen (G. cristata) · Společný gen (G. genetta) · Johnstonův gen (G. johnstoni) · Rezavý skvrnitý gen (G. maculata) · Pardine Genet (G. pardina) · Vodní gen (G. piscivora) · Královský gen (G. poensis) · Servalinský gen (G. servalina) · Haussa Genet (G. thierryi) · Mys Genet (G. tigrina) · Giant Forest Genet (G. victoriae)

Leighton’s Linsang (P. leightoni) · African Linsang (P. richardsonii)

Malabar Civet velkoskvrnný (V. civettina) · Civet velkoskvrnný (V. megaspila) · Civet malajský (V. tangalunga) · Civet velký (V. zibetha)

Civeta indická (V. indica)

Madagaskar Civet (F. fossana)

Mongoose kroužkovitý (G. elegans)

Plošně pruhovaná mangusta madagaskarská (G. fasciata) · Grandidierova mangusta (G. grandidieri)

Mongoose s úzkými pruhy (M. decemlineata)

Mníkovec hnědý (S. concolor)

Panda obrovská (A. melanoleuca)

Medvěd brýlový (T. ornatus)

Medvěd americký (U. americanus) · medvěd hnědý (U. arctos) · medvěd grizzly (U. arctos horribilis) · medvěd lední (U. maritimus) · medvěd asijský (U. thibetanus)

Molina’s Hog-nosed Skunk (C. chinga) · Humboldt’s Hog-nosed Skunk (C. humboldtii) · American Hog-nosed Skunk (C. leuconotus) · Striped Hog-nosed Skunk (C. semistriatus)

Skunk kapucínský (M. macroura) · Skunk pruhovaný (M. mephitis)

Sunda Stink Badger (M. javanensis) · Palawan Stink Badger (M. marchei)

Skunk skvrnitý (S. angustifrons) · Skunk skvrnitý (S. gracilis) · Skunk skvrnitý (S. putorius) · Skunk skvrnitý (S. pygmaea)

Allen’s Olingo (B. alleni) · Beddard’s Olingo (B. beddardi) · Bushy-tailed Olingo (B. gabbii) · Harris’s Olingo (B. lasius) · Chiriqui Olingo (B. pauli)

Kočka kroužkovitá (B. astutus) · Cacomistle (B. sumichrasti)

Coati bělonosý (N. narica) · Coati jihoamerický (N. nasua)

Coati horský (N. olivacea)

Mýval (P. cancrivorus) · Mýval (P. lotor) · Mýval (P. pygmaeus)

(zahrnuje tuleně srstnaté a lachtany)
(Pinniped včetně)

South American Fur Seal (A. australis) · Australasian Fur Seal (A. forsteri) · Galápagos Fur Seal (A. galapagoensis) · Antarctic Fur Seal (A. gazella) · Juan Fernández Fur Seal (A. philippii) · Brown Fur Seal (A. pusillus) · Guadalupe Fur Seal (A. townsendi) · Subantarctic Fur Seal (A. tropicalis)

Tuleň srstnatý (C. ursinus)

Steller Lachtan (E. jubatus)

Australský mořský lev (N. cinerea)

Lev jihoamerický (O. flavescens)

Lachtan novozélandský (P. hookeri)

Lachtan kalifornský (Z. californianus) · Lachtan galapážský (Z. wollebaeki)

Seal kapucín (C. cristata)

Tuleň vousatý (E. barbatus)

Tuleň stužkový (H. fasciata)

Tuleň leopardí (H. leptonyx)

Weddell Seal (L. weddellii)

Crabeater Seal (L. carcinophagus)

Tuleň severní (M. angustirostris) · Tuleň jižní (M. leonina)

Seal středomořský (M. monachus) · Seal havajský (M. schauinslandi)

Tuleň harfový (P. groenlandicus)

Tuleň skvrnitý (P. largha) · Tuleň přístavní (P. vitulina)

Tuleň kaspický (P. caspica) · Tuleň kroužkový (P. hispida) · Tuleň bajkalský (P. sibirica)

Velká rodina uvedená níže

Velká rodina uvedená níže

Pes krátkouchý (A. microtis)

Šakal pruhovaný (C. adustus) · Šakal zlatý (C. aureus) · Kojot (C. latrans) · Vlk šedý (C. lupus) · Pes (C. lupus familiaris) · Šakal černohřbetý (C. mesomelas) · Vlk etiopský (C. simensis)

Liška obecná (C. thous)

Maned Wolf (C. brachyurus)

Culpeo (L. culpaeus) · Darwin’s Fox (L. fulvipes) · South American Gray Fox (L. griseus) · Pampas Fox (L. gymnocercus) · Sechuran Fox (L. sechurae) · Hoary Fox (L. vetulus)

Pes africký divoký (L. pictus)

Pes mývalovitý (N. procyonoides)

Liška netopýří (O. megalotis)

Liška šedá (U. cinereoargenteus) · Liška ostrovní (U. littoralis)

Liška bengálská (V. bengalensis) · Liška obecná (V. cana) · Liška obecná (V. chama) · Liška obecná (V. corsac) · Liška obecná (V. ferrilata) · Liška obecná (V. lagopus) · Liška obecná (V. macrotis) · Liška obecná (V. pallida) · Liška obecná (V. rueppelli) · Liška obecná (V. velox) · Liška obecná (V. vulpes) · Liška obecná (V. zerda)

Vydra africká bez drápů (A. capensis) · orientální Vydra malá s drápy (A. cinerea)

Vydra skvrnitá (H. maculicollis)

North American River Otter (L. canadensis) · Marine Otter (L. felina) · Neotropical Otter (L. longicaudis) · Southern River Otter (L. provocax)

Vydra evropská (L. lutra) · Vydra chlupatá (L. sumatrana)

Vydra hladká (L. perspicillata)

Vydra obrovská (P. brasiliensis)

Lesser Grison (G. cuja) · Greater Grison (G. vittata)

Saharan Striped Polecat (I. libyca) · Striped Polecat (I. striatus)

Lasička patagonská (L. patagonicus)

Marten americký (M. americana) · Marten žlutokrký (M. flavigula) · Marten bukový (M. foina) · Nilgiri Marten (M. gwatkinsii) · Marten borovice evropská (M. martes) · Marten japonský (M. melampus) · Fisher (M. pennanti) · Sable (M. zibellina)

Jezevec japonský (M. anakuma) · Jezevec asijský (M. leucurus) · Jezevec evropský (M. meles)

Jezevec medonosný (M. capensis)

Bornean Ferret-badger (M. everetti) · Chinese Ferret-badger (M. moschata) · Javan Ferret-badger (M. orientalis) · Burmese Ferret-badger (M. personata)

Lasička Amazonská (M. africana) · Lasička horská (M. altaica) · Ermine (M. erminea) · Steppe Polecat (M. eversmannii) · Lasička kolumbijská (M. felipei) · Lasička dlouhoocasá (M. frenata) · Lasička japonská (M. itatsi) · Lasička žlutobřichá (M. kathiah) · Mink evropský (M. lutreola) · Lasička indonéská (M. lutreolina) · Fretka černonohá (M. nigripes) · Lasička malajská (M. nivalis) · Lasička sibiřská (M. putorius) · Lasička sibiřská (M. sibirica) · Zpětně pruhovaná Lasička (M. strigidorsa) · Lasička egyptská (M. subpalmata)

Lasička pruhovaná (P. albinucha)

Jezevec americký (T. taxus)

Polecat mramorovaný (V. peregusna)