Budgerigars

Budgerigar (Melopsittacus undulatus, přezdívaný andulka), jediný druh australského rodu Melopsittacus, je malý papoušek patřící do kmene papoušků širokoocasých (Platycercini); ti jsou někdy považováni za podčeleď (Platycercinae). V druhém případě je Budgerigar někdy izolován ve vlastním kmeni, Melopsittacini, i když je pravděpodobně docela blízce příbuzný Pezoporus a Neophema. Ačkoli jsou Budgerigarové často nazýváni papoušci, zejména v americké angličtině, tento termín odkazuje na některého z řady malých papoušků s dlouhými plochými ocasy. Budgerigar se vyskytuje v sušších částech Austrálie a přežil ve vnitrozemí tohoto kontinentu více než 5 milionů let.

Pro anglický název Budgerigar byly navrženy nejméně tři možné původy:

Rodové jméno Melopsittacus pochází z řečtiny a znamená „melodický papoušek“. Druhové jméno undulatus znamená latinsky „vlnitý“ nebo „vzorovaný na vlnách“.

Dospělé samice (vlevo nahoře) vykazují béžové až hnědé ceres, zatímco dospělí samci (vpravo nahoře) mají typicky modré ceres nebo purpurově-růžové u albinistických a recesivně-pied odrůd.

Budgerigary jsou asi 18 cm dlouhé a váží 30-40 gramů. Wild Budgerigary vykazují zelenou barvu těla (břicho a zadky), zatímco jejich plášť (zadní a křídlový kryt) je černě lemovaný žlutou barvou. Čelo a obličej je u dospělých žluté, u mladých je černě pruhované se žlutou barvou, dokud se ve věku 3-4 měsíců nezmění v dospělé peří. Každá tvář má malou tmavě fialovou skvrnu (lícní skvrny) a sérii 3 černých skvrn po obou stranách hrdla (krční skvrny), z nichž nejvzdálenější skvrny jsou umístěny v dolní části každé lícní skvrny. Ocas je kobaltový (tmavě modrý), vnější ocasní pera vykazují centrální žluté záblesky. Jejich křídla mají zelenočerné letové peří a černé kryty se žlutými třásněmi spolu s centrálními žlutými záblesky, které jsou viditelné pouze za letu & / nebo při roztažení křídel. Bill olivově šedý a nohy modrošedé, s zygodactylovými prsty. Divocí andulky jsou znatelně menší než ti v zajetí. Tito papoušci byli v zajetí chováni v mnoha jiných barvách, jako je bílá, modrá, a dokonce fialová, i když se většinou vyskytují v obchodech se zvířaty v modré, zelené a občas bílé barvě. Je známo, že peří Budgerigar fluoreskuje pod ultrafialovým světlem, což je jev možná související s námluvami a výběrem partnera.

Barva cereálie (oblast obsahující nozdry) se u obou pohlaví liší; u samců je královsky modrá, u samic světle hnědá až bílá (neplodící) nebo hnědá (plodící) a u nedospělých jedinců obou pohlaví růžová (u mladých samců obvykle rovnoměrnější purpurově-růžové barvy). Mladé samice lze často identifikovat podle jemné křídově bílé barvy, která začíná kolem nozder cereálie. Samci, kteří jsou buď albíni, lutíni &/nebo recesivně-pied (aka Danishpied aka Harlequin), si vždy po celý život zachovávají nezralou purpurově-růžovou barvu cereálie.

Vzhledem k tomu, že ptáci mají ZW systém určování pohlaví, jsou recesivní znaky vázané na pohlaví častější u samic než u samců, spíše než naopak, jak je zjištěno u známějšího XY určování lidí a dalších savců.

Budgerigarové, velmi obecně řečeno, přijímají lidi a jiné ptáky, ale nikdy by neměli být ubytováni s jiným ptákem než s jiným andulkou. Pozor je třeba dávat i při kladení dvou andulek k sobě, protože si mohou navzájem vážně ublížit, pokud spolu nevycházejí. Jsou poměrně snadno zkrotitelní.

Doporučujeme:  Neurověda spojení zvířecích párů

Milovníci ptáků často komentují rozdíly v osobnosti každého jednotlivého ptáka. Budgie mají každý svou jedinečnou představu o tom, jak moc se jim líbí, když se s nimi zachází, které hračky jsou jejich oblíbené a dokonce i jakou hudbu mají rádi nebo jsou k ní lhostejní.

Budgerigar jsou kočovní ptáci, kteří se vyskytují na otevřených stanovištích, především v australských křovinatých oblastech, v otevřených lesích a na pastvinách. Ptáci se běžně vyskytují v malých hejnech, ale za příznivých podmínek mohou tvořit velmi velká hejna. Tento druh je extrémně kočovný a pohyb hejn je vázán na dostupnost potravy a vody. Sucho může hejna zahnat do více zalesněných stanovišť nebo pobřežních oblastí. Živí se semeny spinifexu, travních plevelů a někdy i dozrávající pšenice.

Rozmnožování probíhá zpravidla mezi červnem a zářím na severu a mezi srpnem a lednem na jihu, ale jsou to oportunističtí chovatelé, kteří reagují na deště, když se semena trávy stávají nejvíce hojnými. Počet obyvatel v některých oblastech se zvýšil v důsledku zvýšené dostupnosti vody na farmách. Hnízdo je v díře ve stromě, v plotě nebo dokonce v kládě položené na zemi; 4-6 vajec je inkubováno 17-19 dní, mláďata se líhnou asi 30 dní po vylíhnutí.

Divocí ptáci se vyskytují od 40. let 20. století v oblasti St. Petersburg na Floridě ve Spojených státech, ale jsou mnohem méně běžní než na začátku 80. let. Chladnější než normální zimní teploty v některých letech a zvýšená konkurence ze strany Evropských špačků jsou hlavními důvody klesající populace.

Samci andulky, Melopsittacus undulatus, společensky monogamní ptáci, se aktivně věnují mimopárovému páření, zatímco se rozmnožují v hejnech chovaných v zajetí. Samci jsou výrazně častěji zapojeni do mimopárové aktivity, když jejich družky nejsou schopny pozorovat jejich chování, a důkazy naznačují, že frekvence aktivity mimopárového samce negativně souvisí s reprodukční úspěšností jeho družky, měřeno hmotností hnízda a počtem mláďat.

Druhý experiment byl navržen tak, aby oddělil fenomén diváckého efektu od alternativních vysvětlení, jako jsou časové konflikty s hlídáním partnera. Samci dostali možnost dvořit se extra-párové samici, a to jak v případě, že jejich partneři byli přítomni jako potenciální publikum, tak bez přítomnosti publika. V obou případech byli partneři izolováni jak od stáda, tak od testovacího samce, čímž byla odstraněna potřeba a možnost hlídat. U samců byla stále výrazně vyšší pravděpodobnost dvořit se extra-párovým samicím, když je jejich partneři nemohli vidět, což podporuje interpretaci diváckého efektu. Navrhuje se, aby samice andulky mohly používat partnerskou věrnost při hodnocení mužských rodičovských kvalit. Pokud ano, mohou se samci dvořit extra-párovým samicím pouze v případě, že jejich partneři nemohou pozorovat, vyhnout oslabení existujícího párového pouta.

Budgerigar je jedním ze dvou papoušků, kteří jsou skutečně domestikováni jako druh spolu s broskvoní hrdličkou (Agapornis roseicollis). Budgerigar, považovaný za nejběžnějšího domácího mazlíčka na světě, je chován v zajetí od 50. let 19. století. Chovatelé pracovali v průběhu desetiletí na vytvoření široké škály barev, vzorů a mutací peří, jako je modrá, bílá, fialová, olivová, albínská a lutínská (žlutá), pied, clearwing, spangled a crested.

Doporučujeme:  Lawrence K. Frank

Moderní budgerigars show, nazývaní také angličtí budgerigars a/nebo Standard-Type Budgerigars jsou větší než jejich protějšky divokého typu (přirozená forma), s nafouklým hlavovým peřím, které jim dává přehnaný vzhled. Oči a zobák mohou být téměř úplně zakryty peřím. Takoví ptáci jsou údajně náchylnější ke genetickým mutacím kvůli příbuzenskému křížení. Většina Budgerigars v obchodě s domácími zvířaty nepatří k výstavní odrůdě (Standard-Type aka English Budgies) a velikostí a stavbou těla se podobají divokým Budgerigarům, a proto se trefně nazývají Budgies divokého typu.

Budgerigars jsou inteligentní a společenská zvířata a mají rádi stimulaci hraček a interakci s lidmi i s ostatními Budgerigary. Běžným chováním je žvýkání materiálu, jako je dřevo, zejména u samic Budgerigarů.

Budgerigary lze naučit mluvit, pískat melodie a hrát si s lidmi. Samci i samice zpívají a mohou se naučit napodobovat zvuky a slova. Zpěv i mimikry jsou u samců výraznější a mnohem dokonalejší. Jako celek se samice málokdy, pokud vůbec, naučí napodobovat více než tucet slov nebo tak. Samci mohou velmi snadno získat slovní zásobu v rozsahu od několika desítek do sta slov. Obecně řečeno, jsou to domácí Budgies a ještě více ti, kteří jsou chováni jako jednotliví mazlíčci, kteří mluví nejlépe a nejvíce.

V zajetí se Budgerigars dožívají průměrně pěti až osmi let, ale uvádí se, že se občas dožívají i 15 let, pokud je o ně dobře postaráno. Délka života závisí na plemeni budgerigara (show Budgerigars se obvykle nedožívají tak dlouho jako budgerigars divokého typu (přirozené velikosti) a na zdraví jedince, které je velmi ovlivněno cvičením a stravou.

Ačkoli volně žijící Budgerigars jedí téměř výhradně travní semena, ptačí veterináři doporučují jejich doplnění potravinami, jako je čerstvé ovoce a zelenina, naklíčená semena, těstoviny, celozrnný chléb a další zdravé lidské potraviny, stejně jako pelety určené pro malé papoušky. Přidávání těchto potravin poskytuje další živiny a může zabránit obezitě a lipomům, stejně jako nahrazení prosa, který má relativně nízký obsah tuku, semennými směsmi. Budgerigars se však ne vždy snadno přizpůsobí doplňkům stravy. Čokoláda a avokádo jsou uznávány jako potenciální toxiny.

Všechny plody kromě avokáda jsou zdravé, ale musí být vždy nabízeny bez jakýchkoliv semen.

Veškerá zelenina je zdravá, ale cibule ani brambory nesmí být nabízeny tepelně neupravené.

Luštěniny (alias luštěniny), jako jsou fazole, čočka a hrách, jsou obvykle preferovány ve svém dobře tepelně upraveném nebo naklíčeném stavu (kromě jedovatých fazolí lima & navy Beans), ale mohou být nabízeny i v sušeném stavu.

Komerční nebo dobře opláchnuté volně rostoucí netoxické jedlé květy, květy a listy (tj. sedmikrásky, listy a květy pampelišky, květy ovocných stromů, květy bylinek, ibišek, nasturtium, macešky, passiflorae, růže, slunečnice, tulipány a další) jsou také velmi zdravé.

Vařené obiloviny jako ječmen, ovesné vločky, quinoa, celozrnné těstoviny, celozrnné vafle, celá nebo divoká rýže jsou velmi zdravé.

Naklíčená semena (lze naklíčit typickou směs semen Budgerigar, která vyklíčí vždy, když jsou semena čerstvá) jsou také zdravá a vysoce výživná.

Samec si stoupne na samičí záda, zatímco dojde ke kontaktu zobákem mezi samci. Samec pak stáhne ocas pod samičí vystrčený ocas, přiloží kloaku (samci nemají penis) k jejímu a tře ji tam a zpět, aby stimuloval ejakulaci. Samec se může na chvíli vzdálit, než se vrátí na další sezení.

Doporučujeme:  Jacksonianské záchvaty

Budgerigary lze snadno odchovat. Ve volné přírodě vyžadují prakticky všechny druhy papoušků dutý strom nebo dutou kládu a kvůli tomu přirozeně potřebují hnízdící boxy pro rozmnožování. Slepice snáší vajíčka střídavě, po prvním z nich je obvykle dvoudenní pauza do dalšího. Snáší obvykle mezi čtyřmi až dvanácti vejci, která inkubuje (obvykle začíná po snášce druhého nebo třetího) asi 19 dní. V závislosti na velikosti snůšky může být mezi prvním a posledním mládětem věkový rozdíl od 5 do 15 dnů.

Když se vajíčka začnou líhnout, jsou mláďata obvykle velmi bezmocná. Během druhého nebo třetího týdne se mláďatům otevřou oči a začnou se u nich tvořit peří, což obvykle naznačuje nejlepší dobu pro těsné svázání mláďat. Vyvíjejí se u nich peří, a tak jejich barevná mutace bude zcela zřejmá kolem 3. týdne věku.

V pátém týdnu jsou mláďata dostatečně silná, aby se rodiče cítili pohodlně a mohli se stále více zdržovat mimo hnízdo. Mláďata si protáhnou křídla, aby nabrala sílu, než se pokusí vzlétnout. Pomáhají také bránit bednu před nepřáteli. Mláďata Budgerigar se obvykle líhnou (opouštějí hnízdo) kolem pátého týdne věku a jsou obvykle zcela zobána o týden později. Věk pro mláďata stejně jako pro zobání se však může mírně lišit v závislosti na vlhkosti je to nejstarší, nejmladší &/nebo jediné přežívající mládě. Obecně řečeno, nejstarší mládě je první, které je zobáno. Ale i když je logicky poslední, které je zobáno, nejmladší mládě často samo zobá v mladším věku pak je to starší sourozenec (sourozenci) a to z následování a/nebo napodobování jeho sourozenců. V důsledku toho jsou osamělá přežívající mláďata obvykle zobána v nejmladším věku z toho, že mají plnou pozornost a péči svého rodiče.

Potíže s rozmnožováním vznikají z různých důvodů. Některá mláďata mohou zemřít na nemoci nebo napadení rodiči. Jiná mláďata se mohou prát o hnízdo a napadat slepici, když snáší vejce. Jiné potíže mohou souviset s příbuzenským křížením Dalším problémem může být, že ptáci mají zobák zastrčený. To je místo, kde je dolní čelist nad horní čelistí.

Puck je držitelem světového rekordu pro největší slovní zásobu ze všech ptáků, a to 1 728 slov. Puck, vlastním jménem Američanka Camille Jordanová, zemřel v roce 1994, přičemž rekord se poprvé objevil ve vydání Guinnessovy knihy rekordů z roku 1995.

Puštík obvykle pronáší slova v kontextu, na který je zvyklý. Pokud například majitel ptáka při každém vyzvednutí ptáka řekne „nahoru“, pták může při vyzvednutí říct „nahoru“, nebo chce být vyzvednut.

Mnoho andulek preferuje neverbální komunikaci, jako je dupání po jídle a vřískání, když chtějí čerstvé semínko, než aby o něj žádaly.

Barevná genetika Budgerigar