Papoušci

Cacatuoidea (kakadu)
Psittacoidea (praví papoušci)
Strigopoidea (novozélandští papoušci)

Mezi charakteristické rysy papoušků patří silný, zakřivený zobák, vzpřímený postoj, silné nohy a tlapy zygodactyla s drápy. Mnoho papoušků je živě zbarvených a někteří jsou vícebarevní. Peří kakadu se pohybuje od většinou bílé až po většinou černou barvu, s pohyblivým hřebenem peří na vrcholcích hlav. Většina papoušků vykazuje malý nebo žádný pohlavní dimorfismus. Tvoří nejvíce variabilně velký ptačí řád, pokud jde o délku.

Nejdůležitějšími složkami potravy většiny papoušků jsou semena, ořechy, ovoce, poupata a další rostlinný materiál. Několik druhů se někdy živí zvířaty a mršinami, zatímco lori a lorikeeti se specializují na krmení květinovým nektarem a měkkými plody. Téměř všichni papoušci hnízdí v dutinách stromů (nebo hnízdících budkách v zajetí) a kladou bílá vejce, z nichž se líhnou altriciální (bezmocná) mláďata.

Papoušci patří spolu s havrany, vránami, sojkami a strakami k nejinteligentnějším ptákům a schopnost některých druhů napodobovat lidské hlasy zvyšuje jejich popularitu jako domácích mazlíčků. Chytání volně žijících papoušků do pastí pro obchod s domácími zvířaty, stejně jako lov, ztráta přirozeného prostředí a konkurence invazivních druhů snížily divoké populace, přičemž papoušci jsou vystaveni většímu využívání než kterákoli jiná skupina ptáků. Opatření přijatá za účelem zachování přirozeného prostředí některých vysoce postavených charismatických druhů také ochránila mnoho méně charismatických druhů žijících ve stejných ekosystémech.

Modrožlutý Ara pojídající vlašský ořech držený za nohu

Psittaciformní rozmanitost v Jižní Americe a Australasii naznačuje, že se řád mohl vyvinout v Gondwanalandu, se středem v Australasii. Nedostatek papoušků ve fosilních záznamech však představuje obtíže při podpoře této hypotézy.

Dnes se obecně předpokládá, že Psittaciformes, nebo jejich společní předci s několika příbuznými ptačími řády, byli přítomni někde ve světě kolem vymírání křídy-paleogenu (K-Pg extinction), asi 65 Ma Pokud ano, pravděpodobně ještě nevyvinuli své morfologické autapomorfy, ale byli to zobecnění stromoví ptáci, zhruba podobní (i když ne nutně blízcí příbuzní) dnešním potoům nebo žabákům (viz také Palaeopsittacus níže). Ačkoli tito ptáci (Cypselomorphae) jsou fylogeneticky náročnou skupinou, zdá se, že jsou alespoň blíže předkům papoušků než například moderní vodní ptáci (Aequornithes). Kombinované důkazy podpořily hypotézu, že Psittaciformes jsou „blízcí passerines“, tj. většinou suchozemští ptáci, kteří se objevili v těsné blízkosti vymírání K-Pg. Analýza vkládání transposabilních prvků pozorovaných v genomech pasažérů a papoušků, ale ne v genomech jiných ptáků, poskytuje pádné důkazy, že papoušci jsou sesterskou skupinou pasažérů, tvořících klad Psittacopasserae, s vyloučením další nejbližší skupiny, sokolů.

Evropa je původcem prvních domnělých zkamenělin papoušků, které pocházejí z období asi 50 Ma. Podnebí tam a tehdy bylo tropické, což odpovídalo teplotnímu maximu z paleocénu a eocénu. Zpočátku byl k psittaciformům přiřazen neoavian jménem Mopsitta tanta, objevený v dánské raně eocénní kožešinové formaci a datovaný do období 54 Ma; byl popsán z jediné pažní kosti.
Nicméně spíše nepopsatelná kost není jednoznačně psittaciformní a nedávno bylo poukázáno na to, že může spíše patřit nově objevenému ibisovi rodu Rhynchaeites, jehož fosilní nohy byly nalezeny ve stejných nalezištích.

Peří Amazonky žlutohlavé. Modrá složka zeleného zbarvení je způsobena rozptylem světla, zatímco žlutá je způsobena pigmentem.

Nejstarší záznamy o moderních papoušcích pocházejí asi z období 23-20 Ma a pocházejí také z Evropy. Následně se fosilní záznam – opět převážně z Evropy – skládá z kostí jasně rozpoznatelných jako náležející papouškům moderního typu. Jižní polokoule nemá zdaleka tak bohaté fosilní záznamy pro sledované období jako severní a neobsahuje žádné pozůstatky podobné papouškům dříve než v raném až středním miocénu, kolem 20 Ma. V tomto bodě se však nachází první jednoznačná fosilie papouška (na rozdíl od papouška podobného), horní čelist, která je nerozeznatelná od horní čelisti moderních kakadu. Několik moderních rodů je předběžně datováno do miocénu, ale jejich jednoznačný záznam se táhne jen nějakých 5 milionů let (více viz rodové články).

Zkamenělá lebka domnělého příbuzného papouška z eocénní formace Green River ve Wyomingu.

Pojmenované fosilní rody papoušků jsou pravděpodobně všechny v Psittacidae nebo v blízkosti jeho předků:

Některé paleogenní fosilie nejsou jednoznačně považovány za psittaciformy:

Molekulární studie naznačují, že se v Gondwanalandu vyvinuli papoušci přibližně 59 Ma (rozmezí 66–51 Ma). Tři hlavní klady neotropických papoušků vznikly okolo 50 Ma (rozmezí 57–41 Ma).

Strigopoidea byli považováni za součást Psittacoidea, ale nedávné studie umisťují tuto skupinu novozélandských druhů na základnu papouščího stromu vedle zbývajících členů Psittacoidea a také všech členů Cacatuoidea.

Cacatuoidea jsou dosti odlišní, mají pohyblivý hřeben hlavy, jiné uspořádání krčních tepen, žlučník, rozdíly v lebečních kostech a chybí jim Dyckovo texturní peří, které u Psittacidae rozptyluje světlo tak, že vytváří zářivé barvy tolika papoušků. Barevné peří s vysokým obsahem psittacofulvinu odolává bakterii Bacillus licheniformis, která rozkládá peří, lépe než peří bílé.

Lorikeets byli dříve považováni za třetí čeleď, Loriidae, ale nyní jsou považováni za kmen (Loriini) v rámci podčeledi Lorinae. Dva další kmeny v podčeledi jsou úzce příbuzní papoušci fíkoví (dva rody v kmeni Cyclopsittini) a Budgerigar (kmen Melopsittacini).

Následující klasifikace vychází z nejnovějšího návrhu, který zase vychází ze všech relevantních nejnovějších zjištění.

Superfamily Strigopoidea: Novozélandští papoušci.

Superfamily Cacatuoidea: Cockatoos

Superfamily Psittacoidea: praví papoušci.

Lesklý černý kakadu ukazující papouškův silný zobák, drápatá chodidla a do stran umístěné oči

Nejviditelnější fyzickou charakteristikou je silný, zakřivený, široký zobák. Horní čelist je výrazná, stáčí se dolů a směřuje k místu. Není spojena s lebkou, což jí umožňuje samostatný pohyb a přispívá k obrovskému kousavému tlaku, který jsou ptáci schopni vyvinout. Dolní čelist je kratší, s ostrou, směrem vzhůru směřující hranou, která se pohybuje proti ploché části horní čelisti jako kovadlina. Podél vnitřních okrajů kerantinizovaného zobáku jsou dotykové receptory, které jsou souhrnně známy jako „zobákový orgán“, umožňující velmi obratné manipulace. Papoušci požírající semena mají silný jazyk (obsahuje podobné dotykové receptory jako ty v zobákovém orgánu), který pomáhá manipulovat se semeny nebo polohovat ořechy v zobáku tak, aby čelisti mohly použít vhodnou sílu praskání. Hlava je velká, s očima umístěnýma vysoko a příčně v lebce, takže vizuální pole papoušků se nepodobá žádnému jinému ptákovi. Aniž by otočil hlavu, papoušek vidí těsně pod špičku zobáku, vše nad hlavu a poměrně daleko za hlavu. Papoušci mají také poměrně široké čelní binokulární pole pro ptáka, i když to není ani zdaleka tak velké jako primátí binokulární zorná pole.

Papoušci mají silné zygodaktylové nohy s ostrými, podlouhlými drápy, které se používají pro šplhání a houpání. Většina druhů je schopna používat své nohy k manipulaci s potravou a dalšími předměty s vysokým stupněm obratnosti, podobně jako člověk používá své ruce. Studie provedená s australskými papoušky prokázala, že vykazují „handedness“ – to je výrazná preference, pokud jde o nohu používanou ke sbírání potravy, přičemž dospělí papoušci jsou téměř výhradně „levonozí“ nebo „pravonozí“ a s prevalencí každé preference v rámci populace se liší druh od druhu.

Druhy kakadu mají na temeni hlavy pohyblivý hřeben z peří, který může být vztyčen pro vystavení, a zatažen. Žádný jiný papoušek to nedokáže, ale lorikeeti pacifičtí v rodech Vini a Phigys jsou schopni načechrat peří koruny a šíje a papoušek červený (nebo papoušek jestřábí) má prominentní límec z peří, který může být vztyčen a skloněn podle libosti. Převažující barva peří u papoušků je zelená, i když většina druhů má v malém množství červenou nebo jinou barvu. Kakady jsou hlavní výjimkou, protože ve své evoluční historii ztratily zelenou a modrou barvu peří, jsou nyní převážně černé nebo bílé s nějakou červenou, růžovou nebo žlutou. Silný pohlavní dimorfismus v peří není u papoušků typický, až na některé pozoruhodné výjimky, nejvýraznější je papoušek Eclectus.

Doporučujeme:  5 kroků k překonání strachu introverta

Většina druhů papoušků jsou tropické, ale několik druhů, jako tento Austral Parakeet, se pohybuje hluboko v mírném pásmu

Papoušci se vyskytují na všech tropických a subtropických kontinentech včetně Austrálie a Oceánie, jižní Asie, jihovýchodní Asie, Střední Ameriky, Jižní Ameriky a Afriky. Některé karibské a tichomořské ostrovy jsou domovem endemických druhů. Zdaleka největší počet druhů papoušků pochází z Australasie a Jižní Ameriky. Lori a lorikeety se vyskytují od Sulawesi a Filipín na severu po Austrálii a přes Tichý oceán až po Francouzskou Polynésii, přičemž největší rozmanitost se vyskytuje na Nové Guineji a v jejím okolí. Podčeleď Arinae zahrnuje všechny neotropické papoušky, včetně amazonek, papoušků a konurů, a sahá od severního Mexika a Baham až po Tierra del Fuego v jižním cípu Jižní Ameriky. Papoušci pygmejští, kmen Micropsittini, tvoří malý rod omezený na Novou Guineu. Nadčeleď Strigopoidea obsahuje tři živé druhy aberantních papoušků z Nového Zélandu. Papoušci širokoocasí, podčeleď Platycercinae, jsou omezeni na Austrálii, Nový Zéland a tichomořské ostrovy až na východ po Fidži. Pravá papouščí nadčeleď Psittacoidea zahrnuje řadu druhů od Austrálie a Nové Guineje až po jižní Asii a Afriku. Centrem biodiverzity kakadu je Austrálie a Nová Guinea, i když některé druhy se vyskytují na Šalamounových ostrovech (a jeden se dříve vyskytoval na Nové Kaledonii), Wallacee a Filipínách.

Několik papoušků obývá chladné, mírné oblasti Jižní Ameriky a Nového Zélandu. Jeden z nich, papoušek karolínský, žil v mírném podnebí Severní Ameriky, ale na počátku 20. století byl loven až do vyhynutí. Mnoho papoušků bylo zavlečeno do oblastí s mírným podnebím a vytvořilo stabilní populace v částech Spojených států (včetně New Yorku), Velké Británie, Belgie a Španělska.

Jen málo papoušků je zcela usedlých nebo plně stěhovavých. Většina z nich spadá někam mezi oba extrémy, což vede k špatně pochopeným regionálním hnutím, přičemž někteří si osvojují zcela kočovný životní styl.

Studium volně žijících papoušků je spojeno s mnoha problémy, protože je obtížné je chytit a jakmile jsou chyceni, je obtížné je označit. Většina studií o volně žijících ptácích se spoléhá na páskování nebo značení křídel, ale papoušci si taková připevnění ukousnou. Papoušci mají také tendenci se široce rozmnožovat a v důsledku toho existuje mnoho mezer ve znalostech o jejich chování. Někteří papoušci mají silný, přímý let. Většina druhů tráví většinu svého času usazení nebo lezení v korunách stromů. Často používají své zobáky k lezení tím, že se chytají nebo hákují na větvích a jiných podpěrách. Na zemi papoušci často chodí kolébavou chůzí.

Černý kakadu žlutoocasý používá svůj silný zobák k hledání ponrav

Strava papoušků se skládá ze semen, plodů, nektaru, pylu, pupenů a někdy i členovců a další zvířecí kořisti. Nejdůležitější z nich pro většinu pravých papoušků a kakadu jsou semena; vývoj velkého a silného zobáku lze vysvětlit především jako přizpůsobení se otevírání a konzumaci semen. Všichni praví papoušci s výjimkou papouška Pesquetova používají stejnou metodu, aby získali semeno ze slupky; semeno se drží mezi kusadly a dolní čelistí drtí slupku, načež se semeno otáčí ve zobáku a zbývající slupka se odstraní. Někdy se používá noha, která pomáhá udržet velká semena na místě. Papoušci jsou spíše predátory semen než disperzátory semen; a v mnoha případech, kdy jsou druhy zaznamenány jako konzumující ovoce, jedí ovoce jen proto, aby se dostali k semenu. Jelikož semena mají často jed, který je chrání, papoušci si dávají pozor, aby před požitím odstranili obaly semen a další části ovoce, které jsou chemicky dobře chráněné. Mnoho druhů v Americe, Africe a Papui-Nové Guineji konzumuje hlínu, která uvolňuje minerály a absorbuje toxické sloučeniny ze střev.

Papoušci na hliněném lízátku v Ekvádoru.

Kromě toho, že se živí semeny a květy, některé druhy papoušků se živí i zvířaty, zejména larvami bezobratlých. Papoušci zlatokřídlí se živí vodními šneky, a jak známo, Keové z Nového Zélandu zabíjejí nedospělé buřňáky a dokonce napadají a nepřímo zabíjejí dospělé ovce. Další papoušek novozélandský, Papoušek ostrovní u protinožců, vstupuje do doupat hnízdících šedokřídlých bouřlivých Petrelů a zabíjí inkubující dospělce. Někteří kakadu a Kākā vykopou větve a dřevo, aby získali ponravy; podstatnou část potravy žlutoocasého kakadu černého tvoří hmyz.

Ačkoli existuje několik výjimek, papoušci jsou monogamní chovatelé, kteří hnízdí v dutinách a nemají žádná jiná teritoria než hnízdiště. Párová pouta papoušků a kakadu jsou silná a pár zůstane blízko i v období bez rozmnožování, i když se připojí k větším hejnům. Stejně jako u mnoha ptáků předchází vytváření párových pout předvádění námluv; ty jsou v případě kakadu poměrně jednoduché. U papoušků Psittacidae běžné předvádění rozmnožování, které obvykle provádí samec, zahrnuje pomalé záměrné kroky známé jako „přehlídka“ nebo „majestátní chůze“ a „oční plamen“, kdy se zornice oka zúží a odhalí okraj duhovky. Povolování je párem používáno k udržení pouta. Družstevní rozmnožování, kdy jiní ptáci než chovný pár pomáhají páru vychovávat mláďata a je běžné v některých ptačích rodinách, je u papoušků extrémně vzácné a bylo jednoznačně prokázáno pouze u papouška zlatého (který může také vykazovat polyamorní, nebo skupinové rozmnožování, chování s více samicemi přispívajícími ke snůšce).

Drtivá většina papoušků jsou, stejně jako tento papoušek modrokřídlý, dutinní hnízdiště.

Vajíčka papoušků jsou bílá. U většiny druhů samice provádí veškerou inkubaci, i když inkubaci sdílejí kakadu, modrý lorikeet a vernální visící papoušek. Samice zůstává v hnízdě téměř po celou inkubační dobu a je krmena jak samcem, tak během krátkých přestávek. Inkubace se pohybuje od 17 do 35 dnů, u větších druhů je inkubační doba delší. Nově narozená mláďata jsou altriciální, buď jim chybí peří, nebo mají řídké bílé peří. Mláďata tráví v hnízdě v závislosti na druhu od tří týdnů do čtyř měsíců a poté mohou dostávat rodičovskou péči několik měsíců.

Pro K-vybrané druhy je typické, že papoušci a další větší druhy papoušků mají nízkou reprodukční schopnost. K dosažení dospělosti potřebují několik let, ročně vyprodukují jedno nebo velmi málo mláďat a nemusejí se rozmnožovat každý rok.

Sun Conure demonstruje dovednosti papoušků při řešení hádanek

Studie s ptáky chovanými v zajetí ukázaly, kteří ptáci jsou nejinteligentnější. Zatímco papoušci jsou schopni napodobovat lidskou řeč, studie s papouškem africkým ukázaly, že někteří jsou schopni spojovat slova s jejich významy a tvořit jednoduché věty (viz Alex a N’kisi). Spolu s vránami, havrany a sojkami (čeleď Corvidae) jsou papoušci považováni za nejinteligentnější z ptáků. Poměr velikosti mozku k velikosti těla u psittacinů a korvinů je ve skutečnosti srovnatelný s většími primáty. Jedním z argumentů proti údajným inteligentním schopnostem ptačích druhů je, že ptáci mají relativně malou mozkovou kůru, což je část mozku považovaná za hlavní oblast inteligence u jiných zvířat. Nicméně ptáci používají jinou část mozku, medio-rostral neostriatum / hyperstriatum ventrale, jako sídlo své inteligence. Není divu, že výzkum ukázal, že tyto druhy mají tendenci mít největší hyperstriatu a Dr. Harvey J. Karten, neurovědec z Kalifornské univerzity v San Diegu, který studoval fyziologii ptáků, zjistil, že spodní část ptačího mozku je funkčně podobná té lidské. Nejenže papoušci prokázali inteligenci vědeckým testováním schopnosti používat jazyk, ale některé druhy papoušků jako Kea jsou také vysoce kvalifikované v používání nástrojů a řešení hádanek.

Doporučujeme:  Rozložení podle velikosti pořadí

imitace zvuku a řeč

Video s Amazonkou s oranžovými křídly, která říká „Ahoj“, které bylo vybídnuto některými lidmi

Mnoho papoušků dokáže napodobit lidskou řeč nebo jiné zvuky. Studie Irene Pepperbergové naznačila vysokou schopnost učení u afrického papouška šedého jménem Alex. Alex byl vycvičen používat slova k identifikaci objektů, jejich popisu, počítání a dokonce i k odpovědím na složité otázky jako „Kolik červených čtverců?“ s více než 80% přesností. N’kisi, další africký šedý, prokázal, že má slovní zásobu přibližně tisíce slov a prokázal schopnost vynalézat a používat slova v kontextu a ve správném čase.

Papoušci nemají hlasivky, takže zvuk je docílen vypuštěním vzduchu přes ústí rozštěpené průdušnice. Různé zvuky jsou vytvářeny změnou hloubky a tvaru průdušnice. Papoušci afričtí šedí všech poddruhů jsou známí svou vynikající schopností napodobovat zvuky a lidskou řeč. Díky této schopnosti jsou ceněni jako domácí mazlíčci od starověku až po současnost. V Masnavi, spise Rumiho z Persie, r. 1250, autor hovoří o starověké metodě výcviku papoušků mluvit.

Přestože většina druhů papoušků je schopna napodobovat, někteří papoušci amazonští jsou obecně považováni za druhé nejlepší napodobitele a mluvčí světa papoušků. Otázka, proč ptáci napodobují, zůstává otevřená, ale ti, kteří tak činí, mají často velmi vysoké skóre v testech, které mají měřit schopnost řešit problémy. Divocí papoušci afričtí šedí byli pozorováni, jak napodobují jiné ptáky. Většina ostatních volně žijících papoušků nebyla pozorována, jak napodobují jiné druhy.

Časopis Animal Cognition uvedl, že někteří ptáci raději pracují sami, zatímco jiní rádi spolupracují jako s papoušky šedými africkými. U dvou papoušků znají pořadí úkolů nebo kdy by měli dělat něco společně najednou, ale mají problém s výměnou rolí. U tří papoušků obvykle jeden papoušek raději spolupracuje s jedním z dalších dvou, ale všichni spolupracují na řešení úkolu.

Video Amazonky s modrým čelem napodobující lidský smích

Existuje řada profesí a profesí, které se papouškům věnují. Zoologické zahrady a akvária zaměstnávají chovatele, kteří pečují o papoušky a formují jejich chování. Někteří veterináři, kteří se specializují na medicínu ptáků, budou léčit výhradně papoušky. Biologové studují populace papoušků ve volné přírodě a pomáhají chránit volně žijící populace. Avikulturalisté chovají a prodávají papoušky pro obchod s domácími zvířaty.

Desítky milionů papoušků byly z volné přírody odstraněny a s papoušky se obchoduje ve větším množství a mnohem déle než s kteroukoli jinou skupinou volně žijících zvířat. Mnoho druhů papoušků je tímto obchodem stále ohroženo, stejně jako ztrátou přirozeného prostředí, predací zavlečených druhů a lovem potravy nebo peří. Některé druhy papoušků jsou zemědělskými škůdci, požírají ovoce, obilí a další plodiny, ale papoušci mohou také prospět hospodářstvím prostřednictvím ekoturistiky založené na pozorování ptáků.

Papoušci jsou oblíbení jako domácí mazlíčci díky své společenské a láskyplné povaze, inteligenci, jasným barvám a schopnosti napodobovat lidské hlasy. Domácnělý Budgerigar, malý papoušek, je nejpopulárnější ze všech druhů ptáků v zájmovém chovu. V roce 1992 noviny USA Today zveřejnily, že jen ve Spojených státech žije 11 milionů ptáků v zájmovém chovu, z nichž mnozí jsou papoušci. Evropané chovali ptáky odpovídající popisu papouška růžovokrouhlého (nebo zvaného papoušek okrouhlý), doloženému zejména v prvním století Pliniem starším. Vzhledem k tomu, že byli po tisíce let ceněni pro svou krásu a schopnost mluvit, byli také často nepochopeni. Například autor Wolfgang de Grahl ve své knize Šedý papoušek z roku 1987 rozebírá, že někteří dovozci dovolili papouškům pít pouze kávu, zatímco byli přepravováni lodí, protože považovali čistou vodu za škodlivou a věřili, že jejich činnost zvýší míru přežití během přepravy. (V dnešní době se běžně uznává, že kofein v kávě je pro ptáky toxický.)

Pet papoušci mohou být drženi v kleci nebo voliéře; ačkoli obecně, ochočení papoušci by měly být povoleny pravidelně ven na stojanu nebo tělocvičně. V závislosti na lokalitě, papoušci mohou být buď volně odchycené nebo být odchované v zajetí, i když ve většině oblastí bez původních papoušků, pet papoušci jsou odchované v zajetí. Papoušci druhy, které jsou běžně drženy jako domácí zvířata patří conures, papoušci, Amazonky, kakadu, afričtí Greys, hrdličky, kakadu, Budgerigars, Eclectus, Caiques, papoušci, Pionus a Poicephalus. Druhy se liší v jejich temperament, úroveň hluku, schopnost mluvit, mazlivost s lidmi, a péče potřebuje, i když jak papoušek byl vychován obvykle výrazně ovlivňuje jeho osobnost.

Papoušci mohou být výbornými společníky zvířat a mohou vytvářet těsné, láskyplné vazby se svými majiteli. Vyžadují však vždy obrovské množství pozornosti, péče a intelektuální stimulace, aby se jim dařilo, podobně jako to vyžaduje tříleté dítě, které mnoho lidí dlouhodobě nedokáže zajistit. Papoušci, kteří jsou chováni pro domácí mazlíčky, mohou být ručně krmeni nebo jinak zvyklí na interakci s lidmi od útlého věku, aby pomohli zajistit, že budou krotcí a důvěřiví. Papoušci však nejsou nenáročnými domácími mazlíčky; pro dobré zdraví vyžadují krmení, úpravu, veterinární péči, trénink, obohacení životního prostředí poskytováním hraček, cvičení a sociální interakci (s ostatními papoušky nebo lidmi).

Některé velké druhy papoušků, včetně velkých kakadu, amazonek a papoušků, mají velmi dlouhou délku života, udává se 80 let a zaznamenaný věk je přes sto let.[citace nutná] Malí papoušci, jako jsou hrdličky, zavěšení papoušci a andulky, mají kratší délku života až 15-20 let. Některé druhy papoušků mohou být poměrně hlučné a mnoho větších papoušků může být destruktivní a vyžaduje velmi velkou klec a pravidelnou zásobu nových hraček, větviček nebo jiných předmětů ke žvýkání. Inteligence papoušků znamená, že se rychle naučí triky a jiné chování – dobré i špatné – které jim zajistí to, co chtějí, jako pozornost nebo pamlsky.

Popularita, dlouhověkost a inteligence mnoha větších druhů papoušků vede k tomu, že mnoho ptáků potřebuje během svého dlouhého života návrat domů. Častým problémem je, že velcí papoušci, kteří jsou mazliví a jemní jako nedospělí, dozrají v inteligentní, složité, často náročné dospělé jedince, kteří mohou přežít své majitele. Kvůli těmto problémům a skutečnosti, že bezdomovci nejsou eutanizováni jako psi a kočky, jsou stále častější centra pro adopci papoušků a útočiště.

Scarlet Macaw na tříkolce na výstavě ve Španělsku

Druhy papoušků se vyskytují ve většině zoologických zahrad a několik zoologických zahrad se účastní chovných a ochranných programů. Některé zoologické zahrady uspořádaly výstavy cvičených papoušků a dalších ptáků, kteří předvádějí triky.

Moche Parrot. 200 A.D. Larco Museum Collection Lima, Peru

Papoušci se objevují v lidských spisech, příbězích, umění, humoru, náboženství a hudbě po tisíce let. Od románu římského básníka Ovidiho „Mrtvý papoušek“ (latinsky), (anglicky) až po Monty Pythonovu skicu Mrtvého papouška o tisíciletí později, papoušci existovali ve vědomí mnoha kultur. Nedávné knihy o papoušcích v lidské kultuře zahrnují i Papouščí kulturu.

V dávných dobách i v současnosti se papouščí peří používalo při obřadech a pro výzdobu. „Myšlenka“ papouška se používala k reprezentaci lidského stavu ve středověké literatuře, jako je například bestiář. Mají také dlouhou historii jako domácí mazlíčci.

Doporučujeme:  Dotazník o vztazích

V polynéské legendě, která je v současnosti na Markézských ostrovech, je hrdina Laka/Aka zmiňován jako člověk, který podnikl dlouhou a nebezpečnou plavbu na Aotonu na území dnešních Cookových ostrovů, aby získal vysoce ceněné peří papouška červeného jako dárek pro svého syna a dceru. Při plavbě zemřela stovka z jeho 140 veslařů hlady na své cestě, ale ti, kteří přežili, dorazili na Aotonu a chytili dostatek papoušků, aby naplnili 140 pytlů svým peřím. Přinejmenším podle některých verzí bylo peří utrženo z živých papoušků, aniž by byli zabiti.

V současné době se papoušci objevují v mnoha médiích. Existují časopisy věnované papouškům jako domácím mazlíčkům a ochraně papoušků. Fiktivní filmy zahrnují Paulieho a Ria a dokumenty zahrnují Divoké papoušky z Telegraph Hill.

Papoušci byli také považováni za posvátné. Lidé Moche ve starověkém Peru uctívali ptáky a ve svém umění papoušky často zobrazovali.

Papoušci jsou používáni jako symboly národů a nacionalismu. Papoušek se nachází na vlajce Dominiky. Papoušek Svatý Vincenc je národní pták Svatého Vincence a Grenadin, karibského národa.

Papoušci jsou populární v buddhistickém písmu a existuje o nich mnoho spisů. Například Amitābha se jednou změnil v papouška, aby pomohl při konverzi lidí. Další starý příběh vypráví, jak poté, co začal hořet les, byl papoušek tak znepokojený, že nesl vodu, aby se pokusil uhasit plameny. Vládce nebes byl tak dojatý, když viděl papouškův čin, že poslal déšť, aby uhasil oheň. V čínské buddhistické ikonografii je někdy papoušek zobrazen, jak se vznáší na pravé horní straně Guan Yin a svírá perlu nebo modlitební korálky ve svém zobáku.

Úsloví o papoušcích barví moderní angličtinu. Sloveso „papouškovat“ lze nalézt ve slovníku a znamená „opakovat rote“. Existují také klišé, jako je britský výraz „nemocný jako papoušek“; i když to odkazuje spíše na extrémní zklamání než nemoc, může to pocházet z nemoci psittacosis, která může být přenesena na člověka. První výskyt příbuzného výrazu je ve hře Aphry Behnové z roku 1681 Falešný počet.

Divocí papoušci v červené masce v San Franciscu. Populace je předmětem knihy a filmu Divocí papoušci z Telegraph Hill.

Uprchlí papoušci několika druhů se usídlili ve volné přírodě mimo svůj přirozený areál rozšíření a v některých případech mimo přirozený areál rozšíření papoušků. Mezi prvními případy byli mazlíčci papoušci Red Shining z Fidži, kteří založili populaci na ostrovech jižní Tongy. Tyto vysazení byly prehistorické a papoušci Red Shining byli zaznamenáni v Tonze kapitánem Cookem v 70. letech 17. století. Uprchlí papoušci se poprvé začali rozmnožovat ve městech v Kalifornii, Texasu a na Floridě v 50. letech (s neprokázanými dřívějšími tvrzeními, která se datují do 20. let 20. století v Texasu a na Floridě). Ukázali se překvapivě odolní v přizpůsobování se podmínkám v Evropě a Severní Americe. Někdy se dokonce rozmnožují tak, že se stávají otravnými nebo škůdci a hrozbou pro místní ekosystémy, a u některých divokých populací byla použita kontrolní opatření.

Vysazený exemplář papouška karolínského, který byl loven až do vyhynutí

Komunitní ochrana přírody pomohla zastavit úbytek ohroženého druhu Ouvea Parakeet

Mnoho druhů papoušků je na ústupu a několik jich vyhynulo. Z asi 350 žijících druhů jich IUCN uvádí 130 jako téměř ohrožené nebo ještě hůře ohrožené druhy, z nichž 16 je v současnosti považováno za kriticky ohrožené. Důvodů úbytku tolika druhů je několik, hlavními hrozbami jsou ztráta a degradace stanovišť, lov a u některých druhů obchod s volně žijícími ptáky. Papoušci jsou pronásledováni, protože v některých oblastech jsou (nebo byli) loveni pro potravu a peří a jako zemědělští škůdci. Argentina nějakou dobu nabízela odměnu na papoušky mnišské (zemědělský škůdce), což mělo za následek zabití statisíců ptáků, i když to zřejmě nijak výrazně neovlivnilo celkovou populaci.

Odchyt pro obchod se zvířaty v zájmovém chovu je hrozbou pro mnoho vzácnějších nebo pomalejších papoušků, kteří se rozmnožují. Ztráta nebo degradace stanovišť, nejčastěji pro zemědělství, je hrozbou pro mnoho druhů. Papoušci, kteří jsou dutými hnízdišti, jsou zranitelní ztrátou hnízdišť a konkurencí zavlečených druhů pro tato místa. Ztráta starých stromů je zvláštním problémem v některých oblastech, zejména v Austrálii, kde stromy vhodné pro hnízdění musí být stovky let staré. Mnoho papoušků se vyskytuje pouze na ostrovech a jsou zranitelní zavlečenými druhy, jako jsou krysy a kočky, protože postrádají vhodné chování proti predátorům potřebné k vypořádání se s predátory ze savců. Kontrola takových predátorů může pomoci udržet nebo zvýšit počty ohrožených druhů. Izolované druhy, které mají malé populace v omezeném stanovišti, jsou také zranitelné nepředvídatelnými událostmi, jako jsou hurikány a sopečné erupce.

Existuje mnoho aktivních ochranářských skupin, jejichž cílem je ochrana populací volně žijících papoušků. Jednou z největších je World Parrot Trust, mezinárodní organizace. Skupina pomáhá hodnotným projektům, vydává časopis a získává finanční prostředky prostřednictvím darů a členství, často od majitelů domácích papoušků. Uvádějí, že pomohli ochranářským pracím ve 22 zemích. V menším měřítku budou místní papouščí kluby vybírat peníze na darování na ochranářskou věc. Zoologické zahrady a střediska pro volně žijící živočichy obvykle poskytují veřejné vzdělávání, aby změnily návyky, které způsobují škody volně žijícím populacím. Nedávná ochranná opatření na ochranu biotopů některých významných charismatických druhů papoušků také ochránila mnoho méně charismatických druhů žijících v ekosystému. Oblíbenou atrakcí, kterou mnoho zoologických zahrad využívá, je krmná stanice pro lory a lorikeety, kde návštěvníci krmí malé papoušky poháry tekuté potravy. Obvykle se tak děje ve spojení s naučnými nápisy a přednáškami.

Několik projektů zaměřených konkrétně na ochranu papoušků se setkalo s úspěchem. Přemístění ohroženého druhu Kakapo, po němž následuje intenzivní péče a doplňkové krmení, zvýšilo populaci z 50 jedinců na 123. V Nové Kaledonii byl papoušek Ouvea ohrožen odchytem pro obchod s domácími zvířaty a ztrátou přirozeného prostředí. Ochrana založená na společenství, která eliminovala hrozbu pytláctví, umožnila zvýšit populaci z přibližně 600 ptáků v roce 1993 na více než 2000 ptáků v roce 2009.

V současné době IUCN uznává 19 druhů papoušků jako vyhynulých od roku 1600 (datum, které se používalo k označení novodobých vyhynutí). To nezahrnuje druhy jako novokaledonský Lorikeet, který nebyl oficiálně spatřen 100 let, přesto je stále veden jako kriticky ohrožený.

Obchod, vývoz a dovoz všech ulovených volně žijících papoušků je regulován a povolen pouze za zvláštních licenčních podmínek v zemích, které jsou smluvními stranami CITES, Úmluvy o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy, která vstoupila v platnost v roce 1975 za účelem regulace mezinárodního obchodu se všemi ohroženými ulovenými volně žijícími živočišnými a rostlinnými druhy. V roce 1975 bylo 24 druhů papoušků zařazeno do přílohy I CITES, čímž byl zakázán obchodní mezinárodní obchod s těmito ptáky. Od tohoto prvotního zařazení vedly pokračující hrozby mezinárodního obchodu CITES k přidání dalších 32 druhů papoušků do přílohy I. Všechny ostatní druhy papoušků jsou chráněny v příloze II CITES. Kromě toho mohou mít jednotlivé země zákony pro regulaci obchodu s některými druhy.