Multimužská skupina

Multi-samčí skupiny, také známé jako multi-samci/multi-samice, jsou typem sociální organizace, kde skupina obsahuje více než jednoho dospělého samce, více než jednu dospělou samici a potomky všech věkových kategorií. V rámci řádu primátů je to nejběžnější typ sociální skupiny, s velikostí skupiny od 10 do 100 jedinců. Velké skupiny primátů se nazývají „jednotky“. Příklady druhů, které lze zařadit do tohoto typu sociální organizace, zahrnují mnoho lemurů denních, langurů a většinu členů čeledi Cebidae.

Multi-mužské skupiny, také známé jako multi-mužské/multi-ženské, jsou typem sociální organizace, ve které se skupina skládá z více než jednoho dospělého muže, více než jedné dospělé ženy a potomků všech věkových kategorií (Sussman, 2003). V rámci Order Primates je to nejběžnější typ sociální skupiny, s velikostí skupiny od 10 do 100 jedinců složených z několika samců a četných samic a potomků (Sussman, 2003). Velké skupiny primátů se nazývají „jednotky“, které se vyznačují složitou intratroop politikou a soutěží (O’Neil, 2011; Sussman, 2003). V rámci jednotek neexistují stabilní heterosexuální vazby – jak samci, tak samice mají řadu různých partnerů (O’Neil, 2011).

Multisamčí skupiny se nejčastěji vyskytují mezi polosuchozemskými primáty, jako jsou paviáni savanoví, makakové, languři a další druhy opic z nového světa, stejně jako šimpanzi, gorily, orangutani a další primáti ze starého světa (cercopithecine) (O’Neil, 2011). Některé druhy, jako je žába leptodactylid a mnoho druhů hlodavců, jako je hraboš prérijní, jsou také známy tím, že mají vícesamčí/vícesamičí tření (Haddad, 2003; Hodges, 2002;).

Multi-mužské/multi-ženské skupiny mají obvykle hierarchii dominance mezi samci i samicemi (O’Neil, 2011). Každý jedinec je řazen relativně ke všem ostatním členům komunity stejného pohlaví (O’Neil, 2011). To má tendenci snižovat vážné násilí v rámci komunity, protože všichni jedinci dopředu vědí, komu se musí podřídit a kdo jim musí být podřízen. Například mezi makaky rhesus je postavení člověka v hierarchii dominance dáno postavením jeho matky (O’Neil, 2011). Nejvýše postavení jedinci jsou primatology označováni jako alfa samec a alfa samice (O’Neil, 2011). Všichni ostatní členové komunity se jim podřizují (O’Neil, 2011). Postavení samice v hierarchii s ní zůstává po celý život (O’Neil, 2011). Nicméně většina mladých dospělých samců makaků rhesus opouští svou vrozenou komunitu a nakonec se připojí k ostatním, aby si našli partnera (O’Neil, 2011). Když tak učiní, začínají znovu na spodní části hierarchie dominance samců (O’Neil, 2011). Alfa samci se obvykle páří častěji než ostatní (O’Neil, 2011). Díky tomu se společenská organizace na první pohled zdá, jako by se jednalo o skupinu jeden-samec-několik-samic. Nicméně mladší samice se často odplíží, aby se pářily se samci níže v hierarchii dominance (O’Neil, 2011). Stabilním jádrem komunit makaků rhesus je skupina ženských příbuzných (O’Neil, 2011). Zůstávají ve své natalní komunitě po celý život a pracují jako tým na její obraně proti ostatním samicím (O’Neil, 2011).

Doporučujeme:  Josef Breuer

Ženské reprodukční chování

Ve skupinách s více samci obvykle neexistuje jediný samec, který by měl plnou kontrolu nad reprodukčním podílem samic (Bradley, 2005). Místo toho mají nejvýše postavení samci ve skupinách přibližně stejný podíl na zplození všech potomků narozených samicím ve skupině (Bradley, 2005). Samice ve skupinách s více samci se páří vícekrát s různými nejvýše postavenými samci i s níže postavenými samci a příležitostně se starými mládenci „osamělými vlky“ samci mimo skupinu (Bradley, 2005). Většina samic primátů nemá konkrétní období rozmnožování, ale mohou být vnímavé po celý rok, nicméně se s největší pravděpodobností pářit nebudou, pokud již pečují o mládě (Bradley, 2005).

Ačkoli je péče o samce mezi savci vzácná, dospělí samci mnoha druhů primátů ze starého světa poskytují péči kojencům a mláďatům (Alberts, 2003). Tato péče je často ve formě péče o mláďata, nošení, podpory v agonistických interakcích a ochrany proti usmrcení novorozenců (Alberts, 2003). Tradiční pohled na skupiny primátů s více samci je zastáván tak, že samci poskytují poměrně malou přímou péči kojencům, možná v důsledku nízké důvěry v otcovství, která je spojena s tímto relativně promiskuitním chovným systémem (Johnstone, 2010). V posledních pěti letech se však tento názor změnil v důsledku pečlivé dokumentace intimních vztahů mezi samci a kojenci u některých druhů, zejména paviánů žijících v savanách (Papio spp.) (Johnstone, 2010). Nedávné terénní studie paviánů naznačují, že vztahy mezi samci a kojenci jsou zprostředkovány prostřednictvím vztahů mezi samci a matkami kojenců, ale míra, do jaké jsou tyto vztahy mezi samci a samicemi založeny na předchozí zkušenosti s pářením (tudíž otcovství), nebyla stanovena (Johnstone, 2010).
Srovnávací studie vztahů mezi samci a kojenci u primátů věnovaly málo pozornosti rozdílům v intenzitě a formě vzorců péče o samce v rámci souboru druhů, které mají vícesamčí sociální organizaci (Borries, 1997). Mezi vícesamčími druhy je péče o mláďata u samců hlášena nejčastěji u paviánů a makaků obecných (Macaca sylvanus) a nejméně často u ostatních makaků, šimpanzů (Pan troglodytes) a opic zelených (Cercopithecus) (Borries, 1997). Tato mezispecifická odchylka může vyplývat jak z rozdílů v důležitosti péče samců pro přežití mláďat, tak z rozdílů v důvěře samců v otcovství, které se zase mohou vztahovat k sezónním modelům chovu a zejména k přítomnosti či nepřítomnosti nápadných známek ovulace u samic (Borries, 1997).

Doporučujeme:  Primáti

V některých skupinách s více samci se zdá, že náklady na infanticidní samce jsou vysoké, protože ostatní samci by mohli bránit oběť, a výhody se zdají být pravděpodobně nízké kvůli obecně nižší pravděpodobnosti otcovství ve skupinách s více samci (Fruteau, 2010). U jiných druhů primátů žijících ve skupinách s více samci však bylo pozorováno, že samci zabíjejí mláďata (Borries, 1997). Agresory jsou typicky samci z jiných skupin, noví přistěhovalci, byli nedávno zavlečeni nebo byli počati mimo skupinu, hlavně kvůli tomu, že nemohli být příbuzní s mláďaty, která zabíjejí (Borries, 1997). Věk a hodnost samce ovlivňují výskyt infanticidy (Borries, 1997). Nejmladší a nejvýše postavení samci imigrantů se častěji dopouštějí infanticidy než jejich starší a níže postavení protějšky, pokud domnělí otcové nedokážou ochránit kojence (Borries, 1997).

Náklady/přínosy (Trade-Off)

Interakce mezi překrývajícími se multimužskými skupinami

(Presbytis entellus) v Ramnagaru (Jižní Nepál). Behavioral Ecology, 41: 139-150.
Sussman, R. W. (2003). „Kapitola 1: Ekologie: Obecné principy“. Primární Ekologie a sociální

Struktura. Pearson Custom Publishing. s. 29.